ITM-államtitkár: a kellő rugalmasság megteremtése az új szakképzési rendszer célja

Belföld, 2019.10.30

Az oktatás magas színvonalának megtartása mellett a kellő rugalmasság megteremtése az új szakképzési rendszer célja - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hangsúlyozta: a jelenlegi szakképzési rendszernek nagyon sok pozitív eleme van, de nem tud megfelelni a 21. század és a jövő elvárásainak.

A negyedik ipari forradalom már zajlik, amelynek fenntartásához és fejlesztéséhez új típusú szakemberek kellenek - fogalmazott az államtitkár.

Elmondta: az új szakképzési rendszerben kétfajta oktatási intézmény, technikum és szakképző iskola lesz. A technikum közismereti kérdésekben biztosítja ugyanazt a tudást, mint a gimnázium, emellett szakképzettséget is nyújt, vagyis 5 év után a fiatalok érettségivel és szakmai képzettséggel hagyják majd el a technikumokat. Amennyiben éreznek magukban ambíciót a végzősök a tanult szakmai vonalon felsőoktatási képzésre is jelentkezhetnek - mondta. A technikumokban duális szakképzés lesz, amelyet ösztöndíj-rendszerrel is erősítenek.

A műsorban elhangzott az is, hogy már a parlament előtt van a szakképzési törvénytervezet, amely az új szakképzési rendszernek, a Szakképzés 4.0 stratégia megvalósítására teremt jogszabályi alapokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!