ITM-államtitkár: a vezetéstechnikai centrum szerepe nélkülözhetetlen a közlekedésbiztonságban

Belföld, 2018.09.21

A Hungaroring területén található vezetéstechnikai centrum szerepe nélkülözhetetlen az ország közlekedésbiztonságában - hangsúlyozta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Hungaroring Forma-1-es versenypálya területén húsz éve megépült vezetéstechnikai tanpályán.

A létesítmény átadásának évfordulóján tartott pénteki ünnepségen az államtitkár kifejtette, Magyarország gyorsforgalmi úthálózata folyamatosan fejlődik, a tervek szerint 2020-ig 2500 milliárd forintt fordítanak útépítésre, ezért is van kiemelt jelentősége a gépjárművezetők folyamatos képzésének. A statisztikai adatok szerint tízből kilenc közlekedési baleset emberi hibából következik be, a gépjárművezetők ráadásul nemcsak saját magukért, hanem a közlekedés többi résztvevőjéért is felelősek, ezért nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljon egy ilyen vezetéstechnikai tréningpálya - jegyezte meg.

Mosóczi László hangsúlyozta, hogy a 17-29 éves korosztály, elsősorban a frissen jogosítványt szerzők vannak a legnagyobb veszélyben, mert ők a rutin és a közúton megtett kilométerek hiányában gyakrabban hoznak rossz döntéseket gépjárművezetés közben.

A tapasztalatok szerint a vezetők hozzáállásán is van mit javítani, mert még mindig kevesen fordítanak időt és energiát a folyamatos önképzésre, valamint a járművek műszaki állapotának rendszeres ellenőrzésére - mondta.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, a tanpálya megépülése 1998-ban hasonlóan "forradalmi volt", mint 1985-ben a Hungaroring felépítése.

"Akkoriban az országban ez volt az első vezetéstechnikai központ, s az azóta eltelt 20 év alatt csaknem 100 ezer sofőr fejlesztette itt tudását, a két évtized alatt pedig 7500 tréningre került sor" - mondta Gyulay Zsolt. Kiemelte, hogy az elmúlt 8 évben a Hungaroring munkatársai sokat tettek azért, hogy a központ folyamatosan fejlődjön, s ebben az időszakban a tanpálya nyereségesen működött.

A mogyoródi vezetéstechnikai centrumban a személyautós tréningeken túl a tehergépjármű-vezetők, az autóbusz-vezetők, valamint a motorkerékpárral közlekedők is fejleszthetik a tudásukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!