ITM-helyettes államtitkár: a Magyar multi programba mintegy 50 kkv kerülhet be

Belföld, 2020.02.13

Várhatóan mintegy 50 mikro-, kis- és középvállalkozás kerülhet be idén a kkv-stratégia kiemelkedő elemének tartott Magyar multi programba (Mmp) - közölte Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Szegeden.

A helyettes államtitkár a minisztérium, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös szakmai rendezvényén úgy fogalmazott, "sikertörténeteket keresnek, sikertörténeteket szeretnének csinálni", ezért szigorú jelentkezési kritériumokat támasztanak.

Olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek árbevétele, vagy az exportból származó bevétele jelentősen bővül - tette hozzá.

Szepesi Balázs elmondta: támogatják a kiválasztott vállalkozások termék- és szolgáltatásfejlesztési elképzeléseit, márka- és arculatépítését, a külpiacra való kijutását, a humán erőforrást, továbbá stratégiai és pénzügyi tanácsadást biztosítanak számukra.

Nem csupán pénzt, hanem hosszú távú partnerséget, konzultációt, a kitörési lehetőségek közös megkeresését kínálják, ez a program újszerűsége más támogatási formákhoz képest - hangsúlyozta.

A Mmp-ben - az első körhöz hasonlóan - egy adott vállalat 2-36 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat tanácsadási szolgáltatás igénybevételéhez, vagy 50-340 millió forinthoz juthat komplex fejlesztései megvalósításához.

A helyettes államtitkár a jelentkezési feltételek közé sorolta, hogy a legalább négy lezárt üzleti évvel rendelkező mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak legalább öt alkalmazottja legyen, és minimum 100 millió forint nettó árbevétellel rendelkezzen.

Az árbevétel mellett a középvállalatok esetében 20 százalékos átlagos éves növekedést kell felmutatni meghatározott időszakban, mikro- és kisvállalkozásoknak 100 százalékos éves növekedést kell teljesíteni. Vagy az export árbevételben 50 százalékos éves növekedést kell felmutatni.

Szepesi Balázs kifejtette, a magyar gazdaság komoly korszakváltás előtt áll, kilépett az olcsó munkaerő korából, a vállalatok termelésnövelési kényszerpályán vannak

A digitális forradalom mindenhova elért már, ráadásul generációváltás is zajlik, mert a magyar vállalattulajdonosok fele néhány éven belül eléri a 65 éves kort. A kormányzat által kidolgozott kkv-stratégia, amelynek az Mmp a "zászlóshajója" ezt a korszakváltást próbálja segíteni - tette hozzá.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy ezen túl - európai uniós forrásból - az energiahatékonysági iparhoz kapcsolódó kkv-kat 4 milliárd forinttal, a technológiai fejlesztéseket több felhívás révén összesen 49 milliárd forinttal támogatják.

Hazai költségvetési forrásból évente 3 milliárddal a beszállítófejlesztési programokat támogatják, 2,5 milliárd jut az Irinyi-tervre és 1,4 milliárd az Ipar 4.0 programra - tette hozzá.

Az Mmp egy éve indult, első kiválasztási körében több száz jelentkező cég közül végül 104 vállalkozás felelt meg a belépési kritériumoknak, 57 részesült támogatásban.

A csütörtöki szegedi programismertető egy országos roadshow része, amelynek további állomásai a főváros mellett Székesfehérvár, Szombathely, Kecskemét és Debrecen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!