ITM: növelni kell az informatikai képzéseken diplomát szerző fiatalok számát

Belföld, 2019.09.17

Növelni kell az informatikai képzéseken diplomát szerző fiatalok számát - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Elmondta, azért kell bővíteni a képzést, mert mintegy huszonötezer informatikus hiányzik a piacról.

Solymár Károly Balázs azt mondta, az idei tanévben tizennyolc egyetemen elindított Programozd a Jövőd! program célja, hogy informatikai szakemberek által tartott előadásokon használható és versenyképes tudást kapjanak a hallgatók, és ezzel nagyobb megtartó ereje legyen az egyetemeknek.

Az informatikai képzésekre jelentkezők fele lemorzsolódik, egy részük a "buktató tárgyak", például a matematika miatt, másokat pedig a munkaerőhiány miatt a cégek szívnak el jó fizetést ígérve - jelezte.

Szerinte az elszívás ellen vállalatok és egyetemek közötti együttműködésekkel lehet védekezni, amelyek keretén belül a vállalatok például gyakornoki programot kínálnak a hallgatóknak. A vállalatok viszont csak akkor vehetnek fel a programba diákokat, ha betartják a feltételeket, és arra biztatják a diákokat, hogy maradjanak a képzésben - tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a magyar gazdaság jól teljesít, és alacsony a munkanélküliség is, a növekedési ütem fenntartásához azonban digitális gazdaságra van szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!