Jobbik: a Fidesz-KDNP-kormányok tovább erősítették "Magyarország gyarmati státuszát"

Belföld, 2020.08.03

A Jobbik szerint a Fidesz-KDNP-kormányok 2010 óta tovább erősítették "Magyarország gyarmati státuszát", indokolatlan támogatásokat és adókedvezményeket adva a multicégeknek - mondta Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke hétfőn Budapesten tartott, a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatóján.

Z. Kárpát Dániel közölte: a kormány az európai és a magyar térben is "látszólagos háborúkat, retorikai csatákat" folytat, miközben "letérdel a multik és a bankrendszer előtt, és a magyar gazdaságot olyan gyarmati státuszban tartja", amely még a 2010 előtti időszakban is példátlan volt.

Azt mondta, 2010 előtt, "kormányzati ciklusokon átívelő módon, több mint 130 milliárd forintnyi egyoldalú támogatást kaptak a multicégek", 2010 óta pedig további 346 milliárdot.

Hozzátette: nem kívánja azt sugallni, hogy minden munkahelyteremtési támogatás indokolatlan lett volna, de azt látja, hogy az adó- és más kedvezmények nyomán a multicégeknél és a bankoknál keletkezett óriási profitok sokszor adózatlanul vándorolnak ki Magyarországról, és nem gazdagítják a magyar gazdaságot.

"Amikor pedig egy koronavírus okozta válsághelyzet bekövetkezik, akkor az Audi és az összes nagy, eddig is kedvezményezett multicég sorban áll az adófizetők forintjaiért" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Z. Kárpát Dániel azt hangoztatta: a Jobbik nem a multicégekkel kötne stratégiai szövetséget, hanem a magyar mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozásokkal, amelyek a "hátukon viszik ezt az országot", amelyek a munkahelyek kétharmadát biztosítják, de "mindig az utolsók a sorban".

A Jobbik alelnöke a közelmúltban lezajlott uniós költségvetési tárgyalásokat úgy értékelte: a "Fidesz-KDNP olcsó kufárkodás szintjére vitte le az Európai Unióval kapcsolatos pénzügyi kérdéseket".

Hozzátette: elképedve állnak az előtt is, hogy a DK által benyújtott közlemény "nem kerülhetett be a diskurzustérbe, és az ellenzéki pártok által megfogalmazott követelményektől megrettenve a Fidesz-KDNP most már a parlamentbe sem hajlandó befáradni".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!