Jobbik: az ügyészség vizsgálja meg a kedvezményes állami földbérleteket!

Belföld, 2020.01.09

Törvénymódosítást és ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a jobbikos Magyar Zoltán az állami földek bérbeadása miatt, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar állam a legtehetősebbeket támogatja kedvezményes bérleti díjakkal.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a privatizáció után 150 ezer hektár föld maradt még állami tulajdonban, ennek javát "Mészáros és Csányi gazdaságai" bérlik.

Hozzátette: nem elég, hogy ezek a legzsírosabb állami földek, de 20-50 évre adták bérbe azokat, ráadásul a jelenlegi piaci ár mintegy harmadáért, maximum feléért. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar állam éppen a legtehetősebbeket támogatja a piaci árnál jóval szerényebb bérleti díjjal. Ez rendkívül tisztességtelen a magyar adófizetőkkel szemben, akik évi 5-8 milliárd forint körüli összeget buknak az alacsony bérleti díjon, valamint méltánytalan a tisztességes piaci szereplőkkel szemben is, akik drágábban tudnak termeszteni - jelentette ki.

Magyar Zoltán jelezte, az igazságtalan állapot megszüntetése érdekében törvénymódosítást kezdeményez, és még csütörtökön az ügyészséget is megkeresi, mert szerinte költségvetési csalás történik, a kormány megkárosítja a magyar állampolgárokat.

A jobbikos politikus véleménye szerint ezeknek a területeknek a közjót kellene szolgálniuk, például azzal, hogy fiatal, pályakezdő gazdálkodóknak adják kedvezményesen bérbe.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy tudomása szerint pártjának nincs semmilyen kapcsolata a Betyársereggel. Nem tervezik a jobbikos Kálló Gergely, a dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás ellenzéki jelöltjének visszaléptetését - válaszolta egy következő kérdésre, amely azért merült fel, mert a jelölt sajtóhírek szerint hűséget fogadott a Betyárseregnek.

A tisztújításra vonatkozó kérdésekre Magyar Zoltán közölte, Szabó Gábor eddigi pártigazgató nem pályázza meg újra posztját, a választmányi elnöki posztért indul. A pártigazgatót az elnökség választja és Sneider Tamás leköszönő pártelnök jelezte, hogy szívesen vállalná a megbízatást. Elmondta azt is, tudomása szerint nincs kihívója a január 25-ei tisztújításon a pártelnöki posztért induló Jakab Péter frakcióvezetőnek.

A képviselő beszélt arról is, hogy nem jelölnek ki új irányt, a párt szervezettségét szeretnék "felpörgetni".

A 2022-es választással kapcsolatban igazat adott Vona Gábor korábbi pártelnöknek abban, hogy a választási törvény miatt akkor lehet az ellenzéki szavazatokat maximalizálni, ha nem egy, hanem több ellenzéki lista van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!