Jobbik: vonják ki a forgalomból az ötforintos érméket!

Belföld, 2022.08.04

A Jobbik azt sürgeti, hogy vonják ki a forgalomból az ötforintos pénzérméket, az így megtakarított milliárdokat pedig fordítsák a rászorulók támogatására.

Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselő csütörtöki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy ötforintos érme előállítása a névértékének négyszeresébe-ötszörösébe kerül, és ez - a forgalomban lévő mintegy 740 millió példánnyal számolva - hatalmas kiadást, veszteséget jelent.

Hozzátette: egy tavalyi felmérés során a lakosság háromötöde, egy nemrég végzett kutatásban pedig 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tartaná forgalomban ezt a címletet.

Balassa Péter azzal is érvelt: ahogyan 2008-ban az egy- és a kétforintos forgalomból kivonása sem hozott további drágulást, nem növelte a lakosság terheit, úgy az ötforintos kivezetésének sem lenne negatív hatása.

Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan az a válasz, amelyet a jegybank képviselői adtak a kérdésére, elutasítva a felvetést a kivonás jelentős költségeire hivatkozással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!