Jogerősen elítéltek és kiutasítottak Magyarországról egy a PKK kötelékében szolgáló kurd házaspárt

Kék hírek, 2021.01.12

Távollétükben két év letöltendő börtönbüntetéssel sújtott jogerősen a Szegedi Ítélőtábla kedden egy kurd házaspárt, akik korábban évekig a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) kötelékében szolgáltak.

A táblabíróság a vádlottakat terrorizmus finanszírozásának bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla a szabadságvesztés mellett a házaspárt nyolc évre kiutasította Magyarország területéről. A vádlottak a büntetés felének letöltését követően feltételes szabadságra bocsáthatók, így a letartóztatásban töltött időt beszámítva erre már lehetőség van.

A házaspár férfi tagja 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz. A vádlott logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként hasonló munkát végzett.

Az Iránban kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítása volt. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg, és kerültek szoros kapcsolatba. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek és Irakba mentek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek. A vádlottakat 2018. március 7-én vették őrizetbe.

A vádlottak nem kívántak részt venni a másodfokú tárgyaláson. Az elsőfokú ítéletet követően, tavaly nyáron elhagyták Magyarországot, és menedékkérelmet nyújtottak be Németországban.

A táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Joó Attila tanácsvezető bíró a döntés indoklása során kifejtette, a törvényszék helytállóan állapította meg, hogy a vádlottak több mint ötéves szolgálatuk során tisztában voltak azzal, hogy egy a török államhatalommal szemben fegyveres harcot vívó szervezet tevékenységében vesznek részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!