Jogerősen két és fél év börtönre ítélték a felesége ellátását elmulasztó szolnoki férfit

Belföld, 2019.03.13

Jogerősen két és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy szolnoki férfit, aki csaknem egy napon keresztül nem hívott mentőt életveszélyes állapotban lévő feleségéhez.

A táblabíróság segítségnyújtás elmulasztása és kiskorú veszélyeztetése bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Döntésével a bíróság megváltoztatta és enyhítette az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét, amelyben a férfi védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt öt év büntetést kapott.

A gyerekével Szolnokon élő férfi és nő kapcsolata 2013-ra megromlott, gyakran veszekedtek. A feleség 2013. október 19-én délben fejfájásra panaszkodott, majd délutánra a kialakult hipertóniás krízis következtében olyan mély álomba merült, hogy férje nem tudta felébreszteni. A nő anyja ekkor már másodszor kereste telefonon a lányát, de a férj azt mondta neki, hogy az asszony alszik, később majd felkeresik.

A vádlott kora este - feleségét otthon magára hagyva - gyermekével elment az anyósához, rokonainak pedig azt mondta, hogy a nő tévézés miatt maradt otthon. Hazaérve látták, hogy a még mindig alvó asszony időközben hányt. A kislány kérte apját, hogy hívjon segítséget, de a férfi ezt nem tette meg. Este a vádlott úgy ment aludni, hogy a sértettet magára hagyta a nappaliban, és a kislányát sem nyugtatta meg, pedig a gyermek akkor már nagyon félt.

Másnap reggelre a nő leesett a kanapéról, a vérében feküdt a földön. Férje sikertelenül próbálta felébreszteni. Azon a délelőttön az asszony anyja ismét többször telefonált, de a vádlott nem tájékoztatta felesége állapotáról.

Végül a férfi - kislánya többszöri kérésére - felhívta a mentőket, akiknek azt állította, hogy a felesége gyógyszer-túladagolás következtében lett rosszul.

A nőt kórházba vitték, ahol kiderült, hogy az asszony agyvérzés miatt lett rosszul, csak a szerencsének köszönhető, hogy életben maradt. Jobb oldali végtagjai lebénultak, beszédképessége károsodott, majd a rehabilitációs kezelése során 2014 decemberében a kórházban szívinfarktusban meghalt. Halála nincs okozati összefüggésben a 2013-ban történt agyvérzéssel.

Benedek Tibor tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kiemelte, hogy az asszony 2013-as rosszulléte a halálához is vezethetett volna. A táblabíróság álláspontja szerint azonban a vádlott nem kívánta a nő halálát, és az meg sem fordult a fejében, hogy az asszony életveszélyben van. Ugyanakkor a férfi nem foglalkozott aggódó gyermekével sem, szülői feladatából fakadó kötelezettségeit is súlyosan megszegte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!