Jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indított eljárást a Karácsony-interjú miatt a médiatanács

Belföld, 2020.02.12

Jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indított eljárást a Karácsony-interjú miatt a médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A médiatanács három bejelentést tárgyalt az M1 Ma este című műsorának Karácsony Gergely főpolgármesterrel készített január 21-ei interjújával összefüggésben. A bejelentők azt kérték, a hatóság vizsgálja meg, hogy a műsor megfelelt-e a közszolgálatiság, a hiteles, gyors, pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelveinek.

A tanács megállapította, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indíthat eljárást, mivel az alapelvi követelmények megvalósulását nem ellenőrizheti, kizárólag konkrét tényállások esetén jogosult hatósági felügyeletet gyakorolni - írták.

A médiatanács álláspontja szerint az M1 esetében a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma ellenőrzi az alapelvek megvalósulását, a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését pedig a Közszolgálati Testület felügyeli, így a bejelentők ezekhez a szervekhez fordulhatnak panaszaikkal.

A grémium kitért arra is, hogy a beadványok tartalmuk alapján kiegyensúlyozottsági kérelemként sem bírálhatóak el. Kiegyensúlyozottsági panasz esetén speciális eljárás az irányadó, amelynek egyik feltétele, hogy a kérelmező először a médiaszolgáltatóhoz forduljon kifogásával. Ezt a panasz benyújtói nem igazolták, valamint a kiegyensúlyozottsághoz szükséges, hiányolt eltérő álláspontot sem mutatták be. Egy riport szerkesztési sajátosságai, a műsorvezető stílusa nem lehet hatósági eljárás tárgya a médiaszolgáltatókat megillető szerkesztői szabadság miatt - közölte a médiatanács.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!