Jogszerűtlennek tartja szegedi szolgáltatási szerződésének felmondását az Affidea Magyarország

Belföld, 2020.05.21

Jogszerűtlennek tartja az Affidea Magyarország, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyoldalúan felmondta képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra kötött szolgáltatási szerződését - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az egyetem és a vállalkozás között 16 éve fennálló, 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződés egyoldalú felmondása jogszerűtlen. Sérelmesnek nevezték az Affidea szegedi működésének - szerintük veszélyes precedenst teremtő - kisajátítását, és a törekvést munkatársaik egzisztenciális elbizonytalanítására, illetve alkalmazására.

A vállalkozás álláspontja, hogy az SZTE magatartása folyamatos jogsérelmet, anyagi és erkölcsi kárt okoz a cégnek és munkavállalóinak, illetve a felesleges párhuzamos kapacitások - közpénzből történő - kiépítése révén az adófizetőknek is.

Közölték: jelenleg is minden harmadik magyar, mintegy 3,2 millió ember számára biztosítanak közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást, négy budapesti és két vidéki kórházi központban.

Hozzátették, az Affidea közfinanszírozott tevékenységét saját eszközökkel, az államilag megállapított - minden közszolgáltatóra vonatkozó - árszabás alapján, de annál mindenkor kedvezőbb áron végzi, profitját nem magasabb árakkal, hanem hatékony és minőségi szolgáltatási modelljével éri el. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok ára mellett azok mennyiségét - azaz az adott időszakban végezhető, finanszírozott kapacitást - is az állam határozza meg.

Kitértek arra, hogy az Affidea Magyarország szegedi radiológiai központja 27 éve biztosítja a szegedi és a régióban élő pácienseink folyamatos, magas színvonalú képalkotó diagnosztikai ellátását. 2018-ban közel negyedmillió páciensen mintegy 330 ezer vizsgálatot végeztek el - írta a cég.

Az SZTE korábbi közleménye szerint a céggel kötött, 25 éves futamidejű szerződés nem tudta követni a finanszírozási, gazdasági, tudományos és társadalmi átalakulásokat, a jogszabályváltozásokat. A közbeszerzési eljárással kötött szerződés nem módosítható a felek pillanatnyi érdekei szerint, változás esetén új eljárás kiírására kötelezi a szolgáltatás igénybevevőjét. Ezt abban az esetben lehet megtenni, ha a felek a szerződést felmondják, ahogy ez az SZTE megtette.

Hozzátették: az SZTE a tevékenységet saját maga hatékonyan, gyógyítási, tudományos, oktatási és nem utolsósorban anyagi érdekeit szem előtt tartva eredményesen tudja működtetni, így nem új szolgáltatási szerződéssel, hanem saját hatáskörben fogja ellátni a régió radiológiai igényeit. Ennek érdekében 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból modern radiológiai és képalkotó berendezéseket - CT, MR, MRI -, vásároltak, amelyek heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak, 21. századi színvonalra emelik a térség betegeinek ellátását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!