Jövő év végétől öt Anyák háza működik majd az országban

Belföld, 2017.11.27

Jövő év végétől öt Anyák háza működhet az országban; a program célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon a szülő végig beteg gyermeke mellett maradhasson, méltó körülmények között.

Jövő év végétől öt Anyák háza működik majd az országban Velkey György, a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az országos programról szóló hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, az intézményben 2015-től egyedülálló kezdeményezésként működik a szülőknek szállást biztosító Anyák háza, ez alatt az idő alatt több mint kétszáz család vette igénybe a szolgáltatást.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a gyermekek gyógyulása komplex folyamat, és rövidebb az ápolási idő, ha a szülő beteg gyermeke mellett lehet. Hozzátette: jelenleg 1133 olyan ágy van, ahol a szülő a gyermekével lehet, ebből 829 kórtermekben található.

Molnár László, a svéd SCA Hygiene Products Kft. divízióigazgatója elmondta, az elmúlt másfél év tapasztalatára hagyatkozva döntöttek úgy, hogy országossá teszik a programot. Ezért pályázatot hirdettek Anyák háza kialakítására, az intézmények idén június 15-ig adhatták be pályázatukat.

Így a cég felajánlásából és gyűjtéséből ötmillió forintot kap Anyák háza kialakítására a karcagi Kátai Gábor Kórház, ahol három kórteremben hét férőhelyen alakítanak ki anyaszállást. Szintén ötmillió forintot kap a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház, ahol a már meglévő "mamaszoba" felújítására, berendezési tárgyak cseréjére költenek.

A következő évben fogja megkapni az addig összegyűjtött felajánlásokat a Békés Megyei Központi Kórház - Pándy Kálmán Tagkórháza Gyulán, ahol a PIC-részlegen valósítják meg a szülők jobb elszállásolását.

Szintén jövőre kapja meg a felajánlásokat a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, amely a koraszülött gyermekek szülei számára váró-, illetve pihenőtér kialakítását tervezi.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Jövő év végétől öt Anyák háza működik majd az országban Jövő év végétől öt Anyák háza működik majd az országban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!