Kapacitása vége felé járhat a szegedi járványközpont

Belföld, 2021.03.21

Az SZTE Urológiai Klinikájának vezetője hosszú Facebook-bejegyzésben tájékoztatta a pácienseket arról, hogy a járványhelyzeti átvezénylések miatt csak a legsürgősebb beavatkozásokat tudják végrehajtani. Szinte az összes klinikai osztályról elmondható ugyanez.

SZTE Klinika mentő
„Tisztelt Pácienseink! A mai napon válságértekezletet kellett tartanunk a klinikán. Sajnos, a szegedi COVID járványközpontban napról napra súlyosbodik a helyzet, így egyre több humán erőforrásunk átvezénylésére van szükség. Mindezek mellett a szentesi kórház urológiai fekvőbeteg sürgősségi ellátását is hozzánk rendelték. Elértük azt a szintet, hogy (az egyébként is szűkös állományunkból tovább csökkenve) a jövő héttől a klinikán csupán annyi munkatársunk marad, akikkel kizárólag a halaszthatatlan, szinte csak életmentő beavatkozásokat, kezeléseket tudjuk biztosítani. Most már, a szabályok szerint jelen helyzetben még egyébként vállalható tumoros, vagy sürgős betegeink közt is szelektálnunk kell aszerint, hogy kinek mennyire súlyos, sürgős az ellátása, illetve további halasztás nem fenyegeti-e súlyosan vagy közvetlenül az életét” – írta többek között posztjában Bajory Zoltán professzor. Az átvezénylések ugyan házon belül történnek - vagyis legalább ugyanazon intézményben dolgoznak tovább a munkatársak -, ez azonban azzal jár, hogy szinte az összes szakellátást végző klinikáról a szakdolgozók többségét a járvány ellen küzdő központba csoportosították.

Kérdésünkre Bajory professzor elmondta, hogy főként egészségügyi szakdolgozókat kénytelenek nélkülözni most az urológián a COVID járvánnyal kapcsolatos átvezénylések miatt, míg az egyébként is szűkös orvoslétszámuk és a korábban már teljesített átvezénylések okán orvosaik most a klinikán állnak rendelkezésre. Az orvosokra is olyan szabály vonatkozik, hogy azok, akiket korábban már átvezényeltek egy bizonyos időre, nem kötelesek újra átmenni másik osztályra, de önkéntesen ezt megtehetik. Az orvosok és ápolók nagy szerepet játszanak továbbra is az oltópontok működtetésében, az ott végzett munkájuk ugyanis nem állandó átvezénylés. A klinikáról hiányzó munkatársak nélkül a “békeidőben” megszokott szakmaspecifikus beteglétszámnak körülbelül az egyharmadát képesek most ellátni.

A szegedi COVID járványközpontban közel 400 beteg ellátására elegendő kapacitás van közvetlenül fenntartva, és az előrejelzések szerint ez már a héten teljesen telítődhet, ezért kell ilyen komoly átcsoportosításokat végrehajtani, illetve esetleg még újabb kapacitásokat felszabadítani. Lehetséges még a kórházak közötti koordináció is, vagyis szükség esetén át lehet szállítani betegeket olyan intézményekbe, ahol van még szabad kapacitás, igaz jelenleg úgy tűnik, egyre kevesebb az ilyen intézmény.

Bajory Zoltán elmondta, hogy ilyen kiélezett helyzetben sajnos válogatni kell a betegek között, kik azok, akik számára létfontosságú a sürgős kórházi kezelés, és kiknek a kezelését lehet halasztani. Ez sajnos most a szakellátás minden területére igaz, így most nem a szakmaspecifikus feladatokat helyezik előtérbe, hanem általános orvosként végzik hivatásuk, ott teljesítenek szolgálatot ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Nagyon nagy gond, hogy az egészségügyi dolgozók napi leterheltsége (annak ellenére, hogy minden kért és elérhető központi segítséget megkapnak) hamarosan eléri a maximumát és ez a helyzet hosszútávon nem tartható fenn károk nélkül. De most nincs mit tenni – mondta a professzor – ilyen a helyzet, ilyen körülmények közt kell helytállni, megoldást találni. Bajory professzor végül külön hangsúlyozta a lakosság, az egyén felelősségét a járvány megfékezésében és felhívta a figyelmet a felelősségteljes magatartás és a védőoltások felvételének fontosságára.

Fotó: u-szeged.hu
(Webrádió)

Címkék

SZTE Urológiai Klinika Bajory Zoltán
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!