Karácsony: megújul a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasza

Belföld, 2021.02.12

A budapesti rakpartok gyalogosbarát megújítását a fővárosi önkormányzat első lépésben a pesti alsó rakparton a Kossuth tér és a Margit híd közötti szakaszon kezdi el a mintegy 500 méter hosszú szakasz hiányzó gyalogos kapcsolatának megteremtésével - tudatta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

A tervek tavaly év elején érkeztek be a hivatalba, de mivel ezek még az előző városvezetés elképzeléseit tükrözték, és nem egyeztek az új városvezetés elvárásaival, a projekt áttervezése mellett döntöttek. A tervezés során szélesítettek a járdát, növelték a forgalomcsillapított szakasz hosszát, kivették a szalagkorlátot az útpálya mellől, és talajkapcsolatos fák ültetését kérték - olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Karácsony Gergely közölte, a meglévő út felújításával egy időben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogos sétányt alakítanak majd ki a forgalom 30 km/h-s csillapításával.

A gyalogos sétány arculata a rakpart Parlament előtti szakaszának kialakításához illeszkedik majd, gránitkockakő-burkolattal, emellett a projekt során 35 fát is ültetnek a sétány mentén.

Ahhoz, hogy a sétánynak helyet biztosíthassanak, a Markó utcai lehajtó támfalat is átépítik a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével - írta a főpolgármester.

Kitért arra is, bár elkötelezettek a kerékpározás feltételeinek javítása mellett, a rakpart ezen szakaszának szűk keresztmetszete nem teszi lehetővé a kerékpársáv kialakítását, így a kerékpárosok továbbra is a felső rakpartot vehetik igénybe a biztonságos közlekedéshez.

Karácsony Gergely közölte, pénteken megjelent a nyílt közbeszerzési felhívás a kivitelezési munkák elvégzésére. Az építkezés ütemterv szerint idén júniusban kezdődik, és 2021. december 31-én tervezik befejezni.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményben tudatta: a közbeszerzési eljárásban március 17. délelőtt 10 óráig van lehetőség ajánlattételre.

A kommünikében megismételték, az eredeti tervek még az előző városvezetés idején, az úszó világbajnoksághoz kapcsolódóan készültek, de mivel nem egyeztek az új városvezetés elvárásaival, a projekt műszaki tartalmának felülvizsgálata, a tervek átterveztetése mellett döntött a fővárosi önkormányzat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!