Kásler: 2,5 milliárd forint uniós fejlesztési forrást nyert el az onkológiai intézet

Belföld, 2022.03.07

Daganatdiagnosztikai eszközpark fejlesztésére nyert el 2,5 milliárd forintos forrást az Országos Onkológiai Intézet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, az onkológiai intézet fejlesztése nemcsak a betegek gyógyulása miatt rendkívül fontos, hanem az intézet fejlesztése az országos onkológiai képzésben, továbbképzésben is hangsúlyos szerepet kap, valamint a "nemzetközi helytállást" is biztosítania kell.

A jelenlegi fejlesztések az onkológiai diagnosztika és a terápia több területét is érintik - tette hozzá, kiemelve azt a mammográfiai készüléket, amely a képalkotáson kívül szövettani mintavételre is alkalmas.

Ezen túl tömegspektrométer, génszekvenáló készülék, három operációs torony, operációs mikroszkóp, ultrahangkészülékek, MR-készülék és 3D-s röntgenberendezés is gazdagítja az intézet műszerparkját - ismertette a miniszter.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a beszerzett eszközöket bemutatva azt mondta, a pályázaton elnyert pénzt a daganatok diagnózisához, a minimális invazív sebészet szélesebb körű alkalmazásához szükséges beszerzésekre, és a sugárterápiás eszközpark korszerűsítését elősegítő beruházásra fordítják.

Hozzátette: a nagy értékű eszközbeszerzés is hozzájárul a nemzeti rákellenes program fő célja megvalósításához, a daganatos halálozás csökkentéséhez. A pályázat lezárása szeptember 30.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester lenyűgözőnek nevezte az onkológiai intézet eszközfejlesztését és a kerületben lévő országos intézetek, klinikák fejlesztéseit.

Az egészségügyi béremelésekről szólva azt mondta, azokat jelentős lépésnek tartja, és fontosnak nevezte, hogy a kormány az eszközbeszerzéseknél is lépést tart a világ színvonalával.

Pokorni Zoltán az onkológiai intézettel összefüggésben felvetette a nehézkes parkolást, amit ott dolgozók, a betegek és a betegeket látogatók visszatérő problémájának nevezett.

Hangsúlyozta: a nagy, központi fejlesztéseknél fontos a takarékosság, de hogy mindig "lehúzzuk a parkolásra szánt költségeket, az hosszú távon nem fenntartható". Példaként az Országos Gerincgyógyászati Központot említette, ahol 250 férőhelyes mélygarázst létesítenek az új épület alá.

Pokorni Zoltán a városrész egészségügyi ellátásáról beszámolva elmondta, az elmúlt hat évben sikerült majdnem az összes felnőtt és házi gyermekorvosi rendelőt felújítani és új eszközökkel felszerelni. A Szilágyi Erzsébet fasor elején lévő épület felújítása jelenleg is tart, de reményeik szerint nyár végére, őszre elkészülnek ezzel a rekonstrukcióval is. Ezekben a beruházásokban nagy szerepet játszott az Egészséges Budapest Program kerületre eső anyagi része - tette hozzá.

Közölte: még ebben az évben szeretnék tovább bővíteni a betegelőjegyzési informatikai rendszert, amelyhez eddig három háziorvosi telephely csatlakozott. A tervek szerint ezt a rendszert össze kívánják kötni a Kútvölgyi úti szakrendelővel is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!