Kásler: a 21. század egészségügyét építjük

Belföld, 2019.03.21

A 21. század egészségügyét építjük a legkorszerűbb technológiákat meghonosítva - mondta az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kásler Miklós az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) adatbázisainak kedden bejelentett bővítéséről elmondta: a 23 milliárd forintos fejlesztés keretében a magyar emberek 5 éven belüli egészségügyi adatait lehet feltölteni a már meglévő rendszerbe.

Emellett a nagy adatbázisokat is hozzákapcsolják az EESZT-hez, mint például a vérkészlet- és a védőoltás-nyilvántartásokat, a várandós édesanyák adatait és a gyermekegészségügyi kiskönyvek nyilvántartását.

A rendszerhez hozzáférnek majd a családi orvosok, a járóbeteg-szakrendelések és a kórházak - mondta.

A miniszter a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról is, hogy teljesen egységessé válik a keringési betegségek leletezése, valamint lehetőség nyílik a tüdőrák szűrésének új módszerére, az alacsony dózisú CT felvételeinek automatikus kiértékelésére.

Kásler Miklós kitért arra is, hogy a rendszerben rögzítik az onkológiai betegek teljes adatbázisát az "onkoterápiás protokollokkal, tehát a kezelési irányelvekkel együtt". Így lehetővé válik a telemedicina, azaz távkonzultáció, hogy "ne a beteg utazzon, hanem a lelet".

Hozzátette: a kiépülő rendszertől azt várják, hogy jelentősen lerövidül a betegek várakozási ideje, a daganatos beteg esetén például a jelenlegi 60 napos várakozási idő kevesebb mint 30 napra csökken.

Kásler Miklós mindkét műsorban beszélt arról is, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa.

Értékelése szerint Közép-Európa egyik legszebb, legnagyobb tradíciókkal, történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező városa került az érdeklődés középpontjába. Ez pedig hatalmas lehetőség a helybelieknek, és kinyitja a város kapuit egész Európa felé.

Az Európai Unió Európa kulturális fővárosa programsorozatban egyszer már szerepelt magyar város, és Pécs életében ez rendkívüli fejlődést, megújulást eredményezett - idézte fel a miniszter.

Szerinte jó döntés volt Veszprémet javasolni, hiszen a város történelme legalább ezeréves. Megemlítette a régi kővárat és a bizánci kolostorromot. Emellett a város néhány kilométeres körzetében ott van Herend vagy a Balaton, illetve a tihanyi apátság - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!