Kásler: a kormány intézkedéscsomaggal segíti a cukorbeteg gyerekeket

Belföld, 2019.11.18

A kormány intézkedéscsomaggal segíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő mintegy 4000 gyermeket, szüleik - indokolt esetben - jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára - közölte az emberi erőforrások minisztere hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Kásler Miklós fontos intézkedésnek nevezte, hogy a gyerekeknél - január 1-től - a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort befogadja a társadalombiztosítás, és azt is, hogy az inzulinpumpa és kiegészítői egységesen 98 százalékos tb-támogatással lesznek elérhetők.

Hozzátette, 500 millió forinttal támogatják a diabétesz centrumokat és 100 millióval a civil szervezeteket.

Az intézkedés része továbbá, hogy az óvodákban, iskolákban támogatják a beteg gyermekek életminőségének javítását, például a konyhai személyzet felkészítésével, edzők, sportorvosok képzésével.

Ismertetése szerint az 1-es típusú cukorbetegség körülbelül 60 ezer embert érint Magyarországon, a 2-es típus pedig mintegy 800 ezret.

A miniszter elmondta, az 1-es típusú diabétesz azt jelenti, hogy az inzulintermelő hasnyálmirigy sejtjeit egy autoimmun betegség részeként a szervezet felszámolja. A 2-es típusú cukorbetegség esetében az inzulintermelés ugyan folyik, de a sejtek nem reagálnak rá, így a glükóz nem jut be a sejtekbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!