Kásler: elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben

Belföld, 2022.01.24

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot - mondta el az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben Kásler Miklós fordulópontnak nevezve a sebészetben a robot használatát, mint mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával. A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.

A miniszter kitért arra, hogy az OOI-ben meglévő feltételek lehetővé teszik, hogy ne csak urológiai beavatkozásokat végezhessenek a robottal, hanem nőgyógyászati, mellkasi, hasüregi és fej-nyaki sebészeti műtéteket is.

Az intézetben ezen a héten még négy műtétet végeznek el a robottal, majd jövő héten újabb hat beavatkozásnál fogják használni a Da Vincit - ismertette.

A magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé - közölte Kásler Miklós -, de cél egy olyan továbbképző hely kialakítása is az OOI-ban, ahol a különböző sebészeti szakmák képviselőit készíthetik fel a robotsebészet alkalmazására. Ehhez a kormány 50 millió forint támogatást ad - emelte ki.

Az első "robotasszisztált" műtétet Szabó János Ferenc, az onkológiai intézet urológiai részlegének osztályvezető főorvosa és Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa végezte el.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!