Kásler: össze kell fogni a daganatos betegségek leküzdéséért

Belföld, 2021.02.04

A rákellenes világnap üzenete, hogy összefogás, közös fellépés szükséges a daganatos betegségek leküzdéséért - közölte az emberi erőforrások minisztere a rákellenes világnap alkalmából csütörtökön Facebook-bejegyzésében.

Kásler Miklós azt írta: a rákellenes küzdelem hazai központja az Országos Onkológiai Intézet, amely eddig egyedüli magyar intézményként 2006-ban megszerezte a legmagasabb európai akkreditációt. Most pedig az következik - tette hozzá -, hogy "az egész magyar onkológiai rendszert akkreditáltassuk".

Ilyen országos fejlettségi szint Európában talán csak Franciaországban létezik, és Németországban is még csak dolgoznak ezen - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országos Onkológiai Intézet mellett négy regionális centrum és a valamennyi megyében elérhető onkológiai osztályok működnek, az utolsó elem Salgótarjánban most készül el, és ezzel az ellátási struktúra teljessé válik.

Kitért arra: Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia létrehozásával, illetve a 21 részt vevő országgal Magyarország a régióban az egyik legjelentősebb szakmai szervezetnek ad otthont, amely az Európai Unió által meghirdetett kutatási programhoz is csatlakozhatott.

Kásler Miklós megemlítette azt is, hogy 21 éve ezen a napon írták alá az első rákellenes világkongresszus résztvevői a világnap kihirdetéséről szóló dokumentumot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!