Kék bolygó - A Fertő tavi beruházás volt Áder János podcastjának e heti témája

Belföld, 2022.04.25

A Fertő tavi beruházásról beszélgetett Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában Kárpáti Bélával, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával.

Áder János a beszélgetés elején annak tisztázását kérte vendégétől, hogy a projekt megvalósítása valóban a környezeti, természetvédelmi érdekek súlyos sérelmével jár-e.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a beruházás helyszíne mindig turisztikai célokat szolgált. Mesterségesen feltöltött és kialakított területről van szó, itt építették ki az 1960-as évektől a fertőrákosi strandot, amelynek idővel leromlott az állapota, tönkrement a közműrendszere - mondta.

Hozzátette, a területen jelentős mennyiségű illegális hulladékot is találtak, amelyet el kellett távolítani.

A vezérigazgató a beruházást bemutatva ismertette: új strand lesz a régi helyén, épül egy ifjúsági vitorláskikötő, illetve a horgászokat kiszolgáló közösségi sportkikötő a terület déli oldalán, az északi oldalon pedig egy magasabb színvonalú vitorláskikötő. A mintegy 60 hektáros beruházás része egy több mint 12 hektáros ökocentrum, amihez kapcsolódik egy ökológiai bemutató, illetve természetvédelmi oktató- és képzőépület.

Kiemelte, hogy az ökocentrum és a hozzá kapcsolódó létesítmények hiánypótlók, nincs ilyen az osztrák oldalon, a csak turisztikai célokat kiszolgáló üdülőhelyeken.

Kárpáti Béla jelezte: a projekt keretében kiépítenek kempinget, sportközpontot közösségi sportpályákkal, és a tervek között szerepelnek apartmanok, valamint egy csaknem 2500 négyzetméter alapterületű, 100 szobásnál kisebb szálloda.

A vezérigazgató úgy fogalmazott: a beruházásnak ez az eleme nagy figyelmet kap, ugyanakkor az állami területen létrejövő közösségi létesítményeket fenn kell tartani, az iszapot például rendszeresen kotorni kell, és ehhez bevételre van szükség.

A beszélgetés során Áder János jelezte, hogy a tervezett beruházás a magyar tórész 0,7 százalékát érinti. Kiemelte azt is, hogy a vizes élőhelyek védelmét szolgáló ramsari egyezménynek megfelel a projekt, ez kiderül az egyezmény végrehajtását felügyelő bizottság elemzéséből.

A köztársasági elnök kitért arra, hogy a tó mintegy háromnegyede van osztrák oldalon, ahol kilenc nagy üdülőövezet található, és most is folynak építkezések közvetlenül a vízparton.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az arányokat tekintve a magyar oldalon sokkal kiterjedtebb a védett terület.

Hozzátette azt is, hogy a Fertő tó turisztikai kínálatában a magyar beruházás konkurenciát jelent majd az osztrák oldalon található létesítményeknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!