Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

Belföld, 2018.11.21

A magyar képregény műfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, játékok, gyermekprogramok mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába. A fesztiválon a képregénykiadók és -terjesztők is bemutatják újdonságaikat.

Az idei a tizedik Szegedi Képregényfesztivál, így a programból nem maradhat ki a visszatekintés sem: az első rendezvény egykori előadói az elmúlt tíz év személyes szakmatörténetéről mesélnek, Bayer Antal pedig - aki lassan másfél évtizede készít statisztikákat a hazai megjelenésekről - számokkal alátámasztva vázolja fel az elmúlt évtized fordulatait és tendenciáit. A látogatók megismerkedhetnek olyan egzotikus országok képregénykultúrájával, mint Chile, Nigéria vagy Vietnam, előadás hangzik el az archaikus szimbólumok megjelenéséről a popkultúrában és képregényekben, Pilcz Roland szegedi rajzoló, Kalyber Joe megalkotója pedig bemutatja új hősét, YKX-t.

A könyvtárban kiállítás látható kortárs képregényrajzolók portréiból, egy különleges tárlat pedig a Somogyi-könyvtárban őrzött folyóiratokból válogatott propaganda- és gúnyrajzok, politikai és háborús karikatúrákból mutat be válogatást a Nagy Háború centenáriuma alkalmából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!