Két hét múlva rendkívüli közgyűlés Szegeden

Belföld, 2022.10.07

A zárt tárgyalások befejezése után dőlhet el, hogy január 1-től hogyan és milyen feltételek mellett tudja a város az áramot beszerezni. Ezért két hét múlva, október 21-re Botka László rendkívüli közgyűlést hívott össze.

Szegedi városháza
A polgármester azt mondta, az a kérdés, hogy ötszörös vagy tízszeres árat fizetnek-e a jövőben. Tavaly 2 milliárd forint volt ez az összeg.  

A megemelt gázárakat már október 1-től fizetik. Ennek összege tavaly félmilliárd forint volt, ezután várhatóan 3 és fél milliárd lesz. A távhő díjának emelése 6-800 millió forint plusz kiadást fog jelenteni. Ez december 31-ig mintegy 1,1 milliárd forint többletkiadást jelent a városnak.

Ezekben a napokban minden intézmény már elkészítette a saját költségcsökkentési terveit, költségvetését. Ezt tárgyalják és erről határoznak majd október 21-én.

Napirend előtti felszólalásában Kozma József képviselő a kormány nagy bűnének nevezte, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben a kormány nem használta ki az Európai Unió azon forrásait, amelyek az energiaellátás költségeit már korábban a töredékére csökkenthették volna.  

A város a tűzifa program támogatását 30-ról 75 millió forintra emeli és létrehoz egy energiaválság tartalékot. Kovács Tamás alpolgármester azt mondta, erre azért van szükség, mert a kormányzat magára hagyja az önkormányzatokat. Ez azzal jár, hogy bizonyos kiadásokat (rendezvények, gyalogátkelők felújítása, játszótér felújítás el kell halasztani). A szükséges szolidaritási alapokat viszont meghagyják.

Érdekesség még, hogy Dr. Binszki József bejelentette, hogy szeptember 30-ával lemondott a Demokratikus Koalíció (DK) szegedi frakciójának a vezetéséről, azt a jövőben Koromné Fenyvesi Rózsa vezeti.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!