Kétéves gyermekvédelmi képzést indított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Belföld, 2019.12.05

Kétéves, akkreditált pedagógus szakvizsgával záruló gyermek- és ifjúságvédelmi képzést indított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - közölte Tóth Tamás, az MKPK titkára a testület téli rendes tanácskozása után tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Tóth Tamás elmondta: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központja és a Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet képzésére szeptemberben 42 hallgató iratkozott be.

Hozzátette: az MKPK szeretné, ha a jövőben minden katolikus iskolából lennének, akik elvégzik a képzést.

Tóth Tamás közölte azt is: októbertől működik az egyházmegyék szexuális visszaéléseket bejelentő rendszere, amely elérhető a püspöki konferencia honlapjáról is (https://katolikus.hu/gyermekvedelem/#LATIN).

Megjegyezte: mivel a visszaélési ügyek dokumentációja az egyházmegyéktől a Szentszékhez kerül, az MKPK titkársága nem tudja, érkeztek-e már bejelentések.

Tóth Tamás szólt arról: a Katolikus Karitász idén is elindította karácsonyi segélyakcióját Tárjátok ki a szíveteket! címmel. A segélyszervezet rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. Elmondta, hogy évről évre növekszik az adományozók és a támogatott családok száma, így mára "az egész országot átölelő összefogássá vált" a segélyprogram.

Hozzátette: a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez idén is több módon lehet csatlakozni, a lehetőségekről a karitasz.hu oldalon olvasható tájékoztatás.

Az MKPK titkárának ismertetése szerint a püspökök testülete elfogadta Lukács László piarista szerzetes lemondását a Vigilia című katolikus folyóirat főszerkesztői posztjáról, és utódjául a konferencia Görföl Tibor, korábbi főszerkesztő-helyettest nevezte ki.

Az MKPK Pro Cultura Christiana-díjat adományoz Lukács Lászlónak, "amellyel elismeri a katolikus kultúra továbbadásában végzett több évtizeden átívelő munkásságát" - közölte.

Elmondta: az évente megrendezett ökumenikus imahét 2020-ban január 19-től 26-ig tart. Az országos ünnepi nyitó istentisztelet január 19-én, vasárnap este lesz a Kálvin téri református templomban. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és igét hirdet Kondor Péter evangélikus püspök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!