Kilenc hónapra emelné az MSZP az álláskeresési járadék időtartamát

Belföld, 2020.11.27

Az MSZP továbbra is követeli, hogy a jelenlegi három hónapról emeljék kilenc hónapra az álláskeresési járadék időtartamát, és annak nettó összege legyen minimum százezer forint. Erről az MSZP elnökhelyettese beszélt pénteken.

Komjáthi Imre az ellenzéki párt Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta: a visegrádi országok közül egyedül Csehországban jár fél évnél rövidebb ideig az álláskeresési járadék. "Szégyen ez a magyar kormányra", amely segíthetne, hiszen lenne rá pénz a költségvetésben, csak nem az oligarchák és a családtagjaik zsebét kellene tömni - tette hozzá.

"Orbán Viktor elhibázott gazdasági válságkezelésének köszönhetően már tavasszal emberek százezrei veszítették el a munkájukat, családok tízezrei kerültek kilátástalan helyzetbe" - hangoztatta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint októberben 306 ezer ember volt munka nélkül, és közülük 150 ezer ember semmilyen segítséget nem kapott.

Mint mondta, ennek oka, hogy 2011-ben az eredeti tervek szerint 270 napról 180 napra csökkentették volna a járadék időtartamát, de akadt "Orbán Viktornak húsz bátor embere, húsz országgyűlési képviselő, akik úgy gondolták, hogy a bajba jutott embereknek sokkal kevesebb is elég", ezért javasolták a járadék három hónapra csökkentését.

A húsz bátor ember közül néhányan még mindig a parlamentben ülnek - mondta, példaként említve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Rogán Antalt, a miniszterelnök kabinetfőnökét. Az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy kezdjenek el kormányozni, a "húsz bátor embert" pedig arra, hogy nyújtsanak be ismét módosító javaslatot, amely "valódi segítséget nyújt az állás nélkül maradt embereknek".

Komjáthi Imre szólt arról is: az MSZP már a járvány kezdete óta követeli, hogy kapjanak több pénzt az emberek, és közvetlenül a bajba jutott családokat, a munkavállalókat támogassák.

Megismételte a párt követeléseit, hogy - munkájuk megtartása mellett - járjon 80 százalékos bértámogatás az elbocsátás előtt állóknak, melynek nettó összege minimum 180 ezer forint legyen. Kapjanak 100 százalékos táppénzt azok, akik koronavírus-fertőzés miatt kényszerülnek otthon maradni, valamint azonnal emeljék a duplájára a családi pótlék, a gyes és a gyed összegét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!