KMKF: napirenden az úzvölgyi katonatemetőben történtek

Belföld, 2019.11.06

Az úzvölgyi katonatemetőben történtek és az ügy legújabb fejleményei, valamint a délvidéki magyar helységnévtáblák visszaállítása szerepelt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma társadalmi szervezetek munkacsoportja szerdai budapesti ülésének napirendjén.

Pánczél Károly, a testület fideszes társelnöke újságíróknak elmondta: a tanácskozáson Tánczos Barna RMDSZ-szenátor adott tájékoztatást a katonatemetőben történtekről, illetve a legújabb fejleményekről.

Ott tartunk ma, a 21. század elején, hogy már a temetőinket, és a sírjainkat kell védelmezni - fogalmazott.

A társelnök közölte: Tánczos Barna tájékoztatása szerint mind a román kulturális minisztérium, mind a hadügyminisztérium nyilatkozata alapján törvénytelen, amit a dormánfalvi polgármester és önkormányzat tett ez ügyben, nem volt engedélyük a keresztek felállítására.

A Bákó megyei prefektus is felszólította a dormánfalvi önkormányzatot, hogy a vonatkozó határozataikat vonják vissza - tette hozzá.

Pánczél Károly kiemelte: a magyar honvédelmi tárca ragaszkodik ahhoz, hogy a sírok fölé került román kereszteket távolítsák el, bizonyítani tudják ugyanis, hogy ott a monarchia osztrák és magyar katonái nyugszanak.

Az ügyben a magyar külügyi és honvédelmi tárca támogatására továbbra is számíthat a székelyföldi magyarság - hangoztatta.

Bencsik János (Jobbik), a bizottság ellenzéki társelnöke kiemelte: ami történt, az a legmegrendítőbb nemzetpolitikai eseménye volt a magyarságnak az idei évben, az egész Kárpát-medencei magyarságot megrázták azok a képsorok, amelyek az erőszakos román temetőfoglalókról készültek Úzvölgyében.

Azt mondta, bár vannak kedvező jelek, köztük a magyarokra kirótt pénzbírságok visszavonása, nagyon sok a kedvezőtlen fejlemény.

Minden szerv megerősítette, hogy törvénytelenül helyezték ki a kereszteket, a jog és az igazságosság a magyar oldalon áll, de mégis azt látják, hogy a törvényesség betartását a legfelsőbb szintekig szabotálják - folytatta. Kijelentette: nem lehet hagyni, hogy ebben az ügyben további érdeksérelem érje az erdélyi magyar közösséget.

Tánczos Barna RMDSZ-szenátor megköszönte a bizottság támogatását, mint mondta, ez újabb erőt ad Székelyföldön a küzdelemhez.

Kiemelte a magyar kormány határozott fellépését az ügyben, és azokat a felszólításokat, amelyek arra késztették a román felet, hogy a "lendületből visszavegyen".

Nem az erőszak és a kegyeletsértés a megoldás Úzvölgyében, hanem a partnerség - hangsúlyozta.

Romániában ugyanakkor új szelek fújnak - utalt az újonnan megválasztott miniszterelnökre és az ország új kormányára.

Rámutatott: az új hadügyminiszter sokkal nyitottabbnak bizonyult, és már vannak eredmények.

Elindult a konkrét megegyezést célul kitűző folyamat - tette hozzá. Reményének adott hangot, hogy vissza tudják állítani a temető sértetlenségét, és a magyar honvédek, hősök is újra megkapják azt a tiszteletet, ami kijár nekik.

Az ülésen meghallgatták Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, a délvidéki magyarság képviselőjét is azokról az eredményekről, amelyeket a magyar helységnevek újbóli használata területén elértek.

Pánczél Károly rámutatott: Délvidéken ez egy közel két évtizedes folyamat volt. Kiemelte: 240 településen sikerült visszaállítani a magyar helységneveket, a latin betűs feliratokat, és az utcák, terek régi hagyományos nevei is megjelenhettek.

Bencsik János azt mondta: az örömteli események mellett sajnálatos tendencia, hogy ezeket a táblákat rendszeresen megrongálják. Hiába rendelkezik a törvény, hogy záros határidőn belül állítsák vissza őket, ez sokszor mégsem történik meg - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!