Költségvetés - Karácsony: a nemzet érdekével ellentétes a központi költségvetés tervezete

Belföld, 2020.05.26

A nemzet érdekével ellentétes a központi költségvetés 2021. évi tervezte, az ebben foglalt megszorítás nemcsak egyszerűen az önkormányzatokat, hanem a helyi közösségeket érinti rendkívül súlyosan - mondta Karácsony Gergely főpolgármester keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet online közvetíttek a Facebook-oldalán.

A kedden benyújtott költségvetési javaslatról szólva Karácsony Gergely arról beszélt: úgy tűnik, hogy a járvány és a járvány nyomán kialakuló gazdasági, társadalmi válságot az Orbán-kormány arra használja fel, hogy a "magyar közélet egyedüli hatalmi ellensúlyát, az önkormányzati szektort tönkretegyék".

Két olyan változás is van a törvényjavaslatban, amelyek drámai mértékben lehetetleníti el az önkormányzatokat - mondta a főpolgármester.

Mint kifejtette, az egyik ilyen változás a gépjárműadó átcsoportosítása, amelynek fele része eddig az önkormányzatok bevételét erősítette. Korábban a kormány döntött a gépjárműadó átmeneti átcsoportosításáról, de úgy tűnik, hogy ez nem átmeneti, hiszen a tervezetben is ez szerepel - mondta Karácsony Gergely.

A másik - mint folytatta - az önkormányzatokra kivetett adó, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás összegének megemelése.

Az idei 10 milliárd forint helyett, a számításaik szerint közel négyszeresét kell majd a fővárosnak adó formájában befizetni a központi költségvetésbe - közölte Karácsony Gergely.

Hozzátette: mindezt egy olyan helyzetben teszik, amikor drámainak csökkentek a tömegközlekedés jegybevételei, és egyelőre nem is tudják felmérni, de várhatóan drámaian csökkeni fog az önkormányzat legfontosabb bevételi forrása, az iparűzési adóból befolyó összeg is.

Karácsony Gergely azt mondta: pontosan tudjuk azt, hogy a gazdasági recessziós mindenkit érint, a központi költségvetést is érintik az adóbevétel kiesések, és azt is, hogy újabb költségei vannak a koronavírus-járvány miatt védekezésnek. "Mégis azt gondoljuk, hogy ez egy szándékos politikai döntés, amely az önkormányzatokat hozza nehéz helyzetbe, és nem magyarázható az ország költségvetési helyzetével" - fogalmazott.

A főpolgármester kijelentette: ez a döntés nemcsak mélységesen antidemokratikus, de nagyon meg fogja nehezíteni a gazdasági és a társadalmi válságból való kilábalást. A költségvetési tervezettel az önkormányzatok által az elmúlt időszakban bevezetett, rendkívüli szociális támogatások is veszélybe kerülnek - mondta Karácsony Gergely.

Kijelentette: mindez teljes mértékben elfogadhatatlan a fővárosi önkormányzat számára, és mindent megtesznek azért, hogy a költségvetési javaslatot ebben a formába ne fogadják el.

A javaslat a "szószegés költségvetési tervezete" is, mert a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök számtalanszor elmondta, hogy nem hoznak olyan lépéseket, amelyek a fővárosi önkormányzat számára elégtelenek - mondta Karácsony Gergely.

Közölte, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége elnökeként kezdeményezési az önkormányzati szövetségek közös kiállását. Hiszen nemcsak az ellenzéki önkormányzatok megsarcolásáról van szó, hanem az önkormányzati adó kiterjesztése nagyon súlyosan érinti a kistelepüléseket is - tette hozzá Karácsony Gergely.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a költségvetési javaslat "hatalmas elvonást" jelent.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes pedig úgy fogalmazott: "a kormány gyakorlatilag megadóztatja a tervezettel az önkormányzatokat."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!