Költségvetés - MSZP: a cserbenhagyás helyett az újjáépítés költségvetésére van szükség!

Belföld, 2020.07.02

Az egészségügyre és a szociális területre fordított források növelését szorgalmazta csütörtöki online sajtótájékoztatóján a szocialista párt két országgyűlési képviselője.  

Bangóné Borbély Ildikó azt sürgette, hogy a "cserbenhagyás" helyett az újjáépítés költségvetése legyen a 2021-es büdzsé.

A politikus szerint a kormányoldalon propagandára, nemzeti konzultációra, a Budapest-Belgrád vasútvonalra, "az oligarchák szállodaépítésére" és újabb stadionokra szánnak pénzt.

Ezzel azt állította szembe, hogy az MSZP módosító indítványai 588 milliárd forintot irányítanának át a szociális ellátás, 300 milliárdot az oktatás, 950 milliárdot az egészségügy, 250-250 milliárdot az önkormányzatok és egy bérlakás-program, 500 milliárdot az otthonfejlesztés területére a jövő évi büdzsében.

Hangsúlyozta, az átirányítani javasolt forrásokból "minden egyes fillérnek megvan a helye", majd arról beszélt, növelni kellene a régóta nem emelt családi juttatásokat, amelynek eleme volna a gyes, a gyed és az anyasági támogatás megduplázása.

Felvetette, hogy a rászoruló gyerekek a középiskolában is kapjanak ingyenes étkeztetést, valamint ismét vezessék be az iskolakezdés előtt fizetett 13. havi családi pótlék intézményét.

Frakciótársa, Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának elnöke mindenkinek védelmet, megélhetést, a rászorulókat megvédő szociális hálót sürgetett.

Soha nem volt ekkora szükség a hátrányos megkülönböztetés felszámolására, például arra, hogy mindenki egyformán férjen hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz - mondta.

Szorgalmazta, hogy legyen állampolgári jog a lakhatás, hiányolta a 100 ezer forint alatti nyugdíjak felzárkóztatásának forgatókönyvét, valamint kifogásolta, hogy nem a korábban alkalmazott svájci indexálással állapítja meg a kormányzat a nyugdíjemelés mértékét.

Hangsúlyozta: így az év elején 6,5 helyett csupán 2,8 százalékkal emelkedtek ezek az ellátások.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!