Költségvetés - MSZP-Párbeszéd: a kevesek költségvetése a jövő évi

Belföld, 2021.06.16

A délibáb költségvetésének nevezte az MSZP elnökhelyettese a 2022. évi büdzsét, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint pedig a kormány a többség helyett jövőre is a keveseket, az egy százalékot támogatja.

A két párt közös, szerdai online sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre úgy fogalmazott: ha az előző költségvetést a cserbenhagyás költségvetésének neveztük, akkor a mostanit nyugodtan nevezhetjük a délibáb költségvetésének. Orbán Viktor már a horizonton látja a minimálbéremelést, de minél közelebb jutunk a horizonthoz, annál inkább látszik, hogy csak délibáb - mondta.

Az ellenzéki politikus szerint nem konzultációra van szükség a minimálbér-emelésről, hanem azonnali segítségre, legfőképpen a legkevesebbet keresőknek.

Megjegyezte: ha Orbán Viktor akart volna, lett volna lehetősége konzultálni abban az érdekegyeztető tanácsban, amelyet az elsők között szüntettek meg 2010-ben. Valós konzultációt folytathattak volna a szakszervezetekkel, munkáltatókkal is, de a minimálbér-tárgyalásnál "sumák módon kivonultak a tárgyalásokból" - tette hozzá.

Az MSZP a kormánnyal szemben valódi konzultációt folytat a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal, és a két legnagyobb szakszervezeti konföderáció egyetért törekvéseikkel, hogy legyen adómentes a minimálbér, és a garantált minimálbéren dolgozók bérét is emelni kell - hangoztatta Komjáthi Imre.

Burány Sándor értékelése szerint a 2022. évi költségvetés az egy százalék költségvetése. Orbán Viktorék 2010 óta egy dologban következetesek: azoknak kedveznek, akik egyébként is jól járnak, és azokat sújtják, akik nehezen élnek. "Mi viszont azt gondoljuk, hogy a 99 százalék költségvetését kell elkészíteni" - mondta.

Kifogásolta, hogy miközben az infláció újra elszabadult, két hónapja 5 százalék feletti, a jövő évi költségvetés mégis 3 százalékos inflációval tervez.

Így a kormány 3 százalékkal emeli a nyugdíjakat, majd év közben - a törvény előírása alapján - kénytelenek ezt kompenzálni. Addig azonban a nyugdíjasok kölcsönöznek az államnak ahelyett, hogy fordítva lenne.

Azért van szükség a kormányváltásra, hogy ne az 1, hanem a 99 százalékot támogassa a költségvetés - hangoztatta Burány Sándor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!