Költségvetés - MSZP: tarthatatlan a jövő évi büdzsé

Belföld, 2022.07.06

Tarthatatlannak és fiktívnek nevezte a 2023-as büdzsét az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke szerdán.

Vajda Zoltán az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, az inflációs szám nem tartható. Hozzátette: már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem hiszi el, hogy az infláció megfeleződik, 5,2 százalék lesz jövőre, a jegybank is 8-9 százalékos inflációval tervez.

Jelentős, több mint 4 százalékos GDP-növekedéssel számolnak 2023-ban, miközben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszél, hogy recesszió fenyegeti Magyarországot - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus tarthatatlannak nevezte a költségvetési törvényjavaslatban tervezett 370 forintos euróárfolyamot is.

Szólt arról is, hogy kétezermilliárd forint uniós forrást terveztek a 2023-ra, de ha ez nem érkezik meg, akkor szét fog esni a büdzsé.

Szerinte az sem látszik, hogy a kormány magán spórolna, inkább az embereken spórol és az extraprofitadót is az emberek fizetik meg, mivel a cégek áthárítják azt.

Hiteltelen kormány és hiteltelen a gazdaságpolitikája - összegzett Vajda Zoltán.

Értékelése szerint a kormány kifosztja a magyar embereket, mert évente öt százalékkal csökken a megtakarításuk értéke a nem kompenzált infláció miatt. Kifosztja a munkavállalókat, mert a reálbérek 7-8 százalékkal csökkennek, kifosztja a piaci hitelt felvett vállalkozásokat a magas a kamatokkal és kifoszt minden magyar fogyasztót is a 400 forintnál is rosszabb euróárfolyam miatt - mondta.

Szerinte a kormány által megvetett pénzügyi spekulánskörök - köztük Soros György - zsebét tömik most tele a magas "Fidesz-kamat miatt", ami 3-4 százalékkal is alacsonyabb lehetne, ha Magyarország eurót használna.

A szocialista politikus az EU által követelt antikorrupciós intézkedések és az euró bevezetését, valamint érdemi lépések megtételét sürgette a megélhetési válság csökkentésére.

Vajda Zoltán a háborús infláció kifejezés helyett "a fideszes választási infláció" kifejezést javasolta használni, mert szerinte már tavaly, a háború kitörése előtt is magas volt az infláció Magyarországon és gyenge volt a forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!