Költségvetés - Párbeszéd: ez egy választási büdzsé

Belföld, 2021.05.05

Választási költségvetésnek nevezte a 2022-es büdzséről szóló, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatot a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

Burány Sándor egy szerdai, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez a költségvetés nem az embereknek ad rengeteg pénzt, hanem különböző beruházásokon keresztül a "szokásos kivitelezőknek, a haverjaiknak". A kabinet folytatja azt a szokását, hogy ha kell, "az egész országot lebetonozza, csak, hogy saját építőipari cégeinek megrendelést biztosítson" - jelentette ki.

A képviselő a benyújtás időpontját is bírálta. Szavai szerint habár a kormány az elmúlt években is tavasszal-nyáron nyújtotta be a költségvetési javaslatot, de "soha nem volt ez akkora ostobaság", mint most. Hangsúlyozta, a járványhelyzet miatt kár ilyen korán megtervezni a büdzsét.

A számok egy részén látszik, hogy nem lesznek tarthatók, ilyen például a háromszázalékos inflációs célitűzés - szögezte le Burány Sándor.

Az államadósság szintje lényegében megegyezik azzal, ahonnan a kormány 2010-ben elindult, de közben "háromezer milliárdot lenyúltak a magánnyugdíjpénztári alapokból és az államadósság úgymond visszafizetésére fordították" - fogalmazott.

Az államadósságot és az ország politikai függőségét fogják növelni azok a tételek is, amikor orosz, illetve kínai hitelből gigantikus beruházásokat valósítanak meg - jelentette ki, példaként említve a paksi erőmű bővítését és a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszát.

A sajtótájékoztatón részt vett Tordai Bence frakcióvezető-helyettes is, aki arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lemondott az 5800 milliárd forintos uniós helyreállítási alap több mint feléről. Úgy fogalmazott: ennek a pénznek a hetven százalékát az első két évben kellene lehívni, vagyis időarányosan 2000 milliárd forint áramolhatna be a magyar gazdaságba. Ehhez képest a költségvetési javaslatban mindösszesen 450 milliárd forinttal tervez a kormányzat - tette hozzá. Az uniós pénznek egy része valóban visszatérítendő támogatás, de támogatás és nem piaci hitel - emelte ki.

A politikus az egyetemek struktúraváltásáról azt mondta, hogy "az aranytojást tojó tyúkot ajándékozták oda fideszes haveroknak". Ezzel évi több száz milliárd forintos folyó bevételről mondott le az állam - közölte.

A költségvetés készítői 3153 milliárd forintot terveznek beruházásokra fordítani, amiből Budapestre 14 milliárd forint jut, miközben a sportra költött pénzek 310 milliárdról 406 milliárdra nőnek - jelezte. Az iskolai és óvodai sportra, az utánpótlás-nevelésre ebből 500 millió forint jut - hívta fel a figyelmet.

Végül azt mondta, ha a hat ellenzéki párt alakíthat kormányt jövőre, akkor új költségvetést készítenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!