Kórházi főigazgatóság: sikeresen zárult az "Ápoló leszek" program

Belföld, 2022.03.10

Sikeresen zárult az "Ápoló leszek" program: több mint 3200 érettségizettet vontak be a szakképzésbe és 2800-nál többen jelenleg is az állami egészségügyben dolgoznak.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a projekt 4,4 milliárd forintból valósul meg a Széchenyi 2020 programban az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával. A programban hét országos hatáskörű pályázati felhívás zárult le, amelyek eredményeképpen 3213 tanulóval összesen 3821 szerződést kötöttek.

Mostanáig a projekt keretében csaknem 1411 millió forintnyi ösztöndíjat folyósítottak. A támogatási időszak 4 hónaptól egészen 26 hónapig terjedt az ösztöndíjasok körében. Eddig több mint 2800-an igazolták, hogy sikeresen elhelyezkedtek a program támogatásával megszerzett szakképesítésének megfelelő munkakörben, magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál látják el szakdolgozói feladataikat.

A közlemény szerint a 2017 júniusában indított, hivatalosan Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program elnevezésű kiemelt projekt zárókonferenciáját csütörtökön tartották. A rendezvényen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videoüzenetben köszöntötte a projekt megvalósítóit és ösztöndíjasait. Az ösztöndíjprogram az egészségügyi szakdolgozói utánpótlás ösztönzését, a jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növelését szolgálta - írták.

Úgy értékeltek: a projekt teljesítette célkitűzését, mivel több mint 3200 érettségizett, iskolarendszerű egészségügyi OKJ-szakképzésben (nappali vagy esti munkarendben) tanuló diákot vont be az ösztöndíjprogramba. A támogatás legfontosabb feltétele volt, hogy a programba bevontaknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a program támogatásával megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták - írták,. Az ösztöndíjjal támogatható OKJ-szakképzések körét a betöltetlen álláshelyekre vonatkozó felmérések eredményei alapján határozták meg - tették hozzá.

Az ösztöndíjasok támogatására a projekt országos mentorhálózatot hozott létre, amellyel segítette a szakképesítés megszerzését, az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést, majd a szakképesítésnek megfelelő munkakörben történő elhelyezkedést. Az egykori ösztöndíjasok közül legtöbben az ápoló, gyakorló ápoló, csecsemő- és gyermekápoló és a gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakképesítést szerezték meg - olvasható az Okfő közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!