Kormánybiztos: több mint hárommilliárd forint támogatás érkezett Békés megyébe a Magyar falu programban

Belföld, 2021.06.24

Kétszázhetvenöt pályázat támogatására több mint hárommilliárd forint érkezett Békés megyébe a Magyar falu program révén 2019-ben és 2020-ban - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Békés megyei Eleken csütörtökön.

Gyopáros Alpár a polgármestereknek tartott fórumon az MTI-nek elmondta, a legtöbb igény kommunális eszközök beszerzésére volt, ami azzal magyarázható, hogy az eddig ilyen feladatokat ellátó közmunkások jelentős része el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon, a településeknek ezért szükségük volt az élőmunka pótlására.

A falusi útalap mintegy tízmilliárd forintos forrása révén Békésben több mint 75 kilométeren újították már fel az állami mellékúthálózat részeit vagy most dolgoznak rajtuk. Országszerte eddig háromezer kilométernyi mellékút felújítását fejezték be vagy kezdték el, és jövőre még ezerötszáz kilométernyi mellékút újulhat meg - ismertette.

A falusi családi otthonteremtési kedvezményt, a csokot 2019 júniusa óta már 21 ezernél több család vette igénybe, és több mint 110 milliárd forintot fizettek ki támogatásra - közölte.

Újdonság, hogy idén falusi kisboltok megmentésére és újranyitására is lehet június végéig pályázni, és most először uniós forrást is fel tudnak használni arra, hogy a falusi mikrovállalkozásokat támogassák - hívta fel a figyelmet.

A Magyar falu program részeként 2020 végéig országszerte több mint 12 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, 130 milliárd forintot meghaladó értékben, Elek pedig több mint 160 millió forintot kapott - közölte a kormánybiztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!