Koronavírus - DK: miért nem szűrik az Észak-Olaszországból közúton érkezőket?

Koronavírus, 2020.02.26

A Demokratikus Koalíció tudni szeretné, hogy a kormány miért nem vezetett be a közúti határokon járványügyi ellenőrzést, az Észak-Olaszországból érkező, Magyarországon áthaladó, potenciális koronavírus-fertőzötteket kiszűrendő.

A DK ügyvezető alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte, nem pánikot akarnak kelteni, de azt szeretnék, ha az általuk feltett kérdésekre a kormány és az illetékes szervek megnyugtató válaszokat adnának.

Molnár Csaba azt mondta, hogy Romániából származó értesüléseik szerint általában mintegy 2 millió román állampolgár dolgozik vendégmunkásként Olaszországban, közülük pedig hozzávetőlegesen 800 ezren élnek Észak-Olaszországban, közel a koronavírus-járvány gócpontjához.

Az EP-képviselő hozzátette, úgy tudják, hogy az Észak-Olaszországban dolgozó román vendégmunkások tömegesen indultak haza az elmúlt napokban, a többségük közúton utazik, és jellemzően Magyarországon keresztül térnek haza. A DK azt az információt kapta, hogy az érkezők a magyar-román határnál járványügyi ellenőrzésen is átesnek, mielőtt belépnének Romániába, arról azonban nem tudnak, hogy a Magyarországra érkezéskor is végrehajtanának rajtuk ilyen ellenőrzést - mondta.

Molnár Csaba kiemelte, a schengeni szabályok lehetővé teszik, hogy a tagállamok például közegészségügyi és járványügyi helyzetben bevezessék a határellenőrzést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!