Kulturális örökség napjai - Változatos programok Csongrád megyében

Belföld, 2018.09.13

Változatos programok, a műemlékeket bemutató séták mellett kiállítások, előadások, koncertek, kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket a kulturális örökség napjai alkalmából Szegeden és Makón - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Szent István téri víztorony már péntektől megtekinthető, a mai napig működő műemlékben látható a szikvíz készítését bemutató tárlat, valamint egy fizikatörténeti kiállítás.

A Somogyi-könyvtár szervezésében szombaton és vasárnap is tematikus sétákra invitálják a turistákat és a lakóhelyüket jobban megismerni kívánó szegedieket. Bemutatják a magyar történelem egyik legismertebb és máig legnépszerűbb uralkodójához, Mátyás királyhoz köthető helyszíneket, köztéri alkotásokat, az 1879-es nagy árvíz utáni évtizedekben az újjászülető városban emelt, neves építészek tervezte eklektikus és szecessziós bérpalotákat, valamint a Tisza Lajos körút díszeit. Kitárul az Emlékkönyvtár ajtaja, és bejárható az intézmény Dóm téri épülete.

A hétvégén vezető segítségével nézhetnek be a színfalak mögé a vendégek a Nagyszínházban, vasárnap pedig a látogatók előtt is megnyitja kapuit a szegedi városháza, melyet félóránként induló sétán ismerhetnek meg a látogatók. Szintén szakavatott kalauz mutatja be az 1879-es árvíz utáni újjáépítés során Szeged-Alsóvároson emelt lakóházak emlékét őrző Napsugaras Tájházat, melyben kézműves-foglalkozásokat szerveznek, valamint előadások hangzanak el az alma a paraszti életmódban és néphagyományban betöltött szerepéről.

Vasárnap bejárható a szegedi Új Zsinagóga és a hozzá tartozó biblikus park, előadáson mutatják be az az idén 115 éves épületet és a város zsidóságának történetét, több koncertet is rendeznek, melyek közül a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenye zárja a napot.

Makón szombaton délután kerékpártúrára invitálják az érdeklődőket, a József Attila Múzeumtól a résztvevők a jángori zsidó temetőhöz tekernek el, ahol Urbancsok Zsolt történész-főlevéltáros tart vezetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!