Lengyel elnök: komolyan vesszük a határ őrzését

Belföld, 2021.09.09

Lengyelország nagyon komolyan veszi az európai uniós és schengeni határ őrzésének feladatát - mondta Andrzej Duda lengyel államfő csütörtökön Budapesten.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Budapesten A lengyel elnök hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, és csütörtök délelőtt négyszemközti, majd plenáris megbeszélést folytatott Áder János köztársasági elnökkel a Sándor-palotában.

Andrzej Duda a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón elmondta: részletesen tájékoztatta Áder Jánost a lengyel-fehérorosz határon kialakult válsághelyzetről, és biztosította magyar kollégáját, hogy minden lehetséges eszközzel megvédik a határokat.

Közölte, Fehéroroszország "kitolja" a lengyel oldalra a migránsokat, emellett a fehérorosz határ mentén orosz és fehérorosz katonák részvételével hadgyakorlatot tartanak; ezért úgy döntöttek, három kilométeres sávban szükségállapotot hirdetnek ki.

Hozzátette: jelenleg a lengyel határőrséget a hadsereg is támogatja a határ őrzésében, és Lengyelország nagyon komolyan veszi az európai uniós és schengeni határ őrzésének feladatát.

Andrzej Duda megköszönte, hogy Áder János felkínálta a magyar segítséget a határőrizetben, és örömmel fogadják a magyar tapasztalatokat. Emlékeztetett: 2015-ben és 2016-ban, amikor a magyar határnál volt nagy migránsáramlás, a lengyel hadsereg is segített a határt védeni, védve az Európai Unió külső határát.

A lengyel államfő tájékoztatta Áder Jánost a Via Carpatia lengyelországi munkálatairól. Mint mondta, a lengyelországi szakasz az északi, lengyel-litván és a déli, lengyel-szlovák határt köti össze, körülbelül 530 kilométer hosszban. A beruházást a tervek szerint valósítják meg - szögezte le.

Andrzej Duda szerint a Via Carpatia nemcsak a visegrádi együttműködésnek (V4), de a Három Tenger Kezdeményezésnek is része, egy olyan út, ami összeköti a Balti-tenger partját a Fekete-tengerrel, és továbbhalad Görögország felé. A Via Carpatia kulcsfontosságú Európa számára - hangoztatta és reményét fejezte ki, hogy a projekt megvalósulása korszakos változást hoz a közúti szállításban.

A lengyel elnök nagy megelégedéssel fogadta Áder János tájékoztatását arról, hogy idén elkészül a magyarországi szakasz. Mint megjegyezte, ez nagyszerű hír a honfitársai számára, akik jövőre várhatóan Magyarországon keresztül mennek szabadságra Bulgáriába, Görögországba és Horvátországba.

Andrzej Duda szólt arról is: nagyon örül annak, hogy egyre több lengyel cég van jelen Magyarországon, és Lengyelországban is egyre több a magyar cég. Reményét fejezte ki, hogy a pandémia elmúltával ez a tendencia folytatódik. Elmondta azt is, megalakult a lengyel-magyar gazdasági kamara, amelynek tevékenysége tovább erősíti a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

A lengyel elnök jelezte: örömmel fogadta el a meghívást a V4 államfőinek novemberi budapesti találkozójára és a fenntarthatósági expóra.
(MTI)

Galériánk

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Budapesten Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Budapesten Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Budapesten Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Budapesten Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Budapesten Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!