Letartóztattak egy terrorszervezetek propagandatermékeit terjesztő férfit

Belföld, 2021.09.27

Letartóztattak egy magyarországi születésű férfit, aki harcra buzdító, dzsihadista tartalmakat tett közzé német online felületen - közölte a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn a honlapján.

A bírósági közlemény szerint a férfit a német hatóságok és a Terrorelhárítási Központ (TEK) együttműködésének köszönhetően sikerült azonosítani és elfogni. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közösség elleni uszítás bűntette miatt indított eljárást.

Mint írták, egy németországi székhelyű online felületen különböző felhasználók az Iszlám Államhoz és az Al-Kaidához köthető propagandaterméket tettek közzé. A német hatóságok szerint a Magyarországon született férfi 2018-ban és 2019-ben összesen 18 file-t töltött fel a felületre. Radikális tartalmuk miatt ezeket a szolgáltató kiszűrte és eltávolította az oldalról.

Ennek ellenére a hatóság le tudta menteni az adatokat és azokat továbbította a TEK számára. Ezt követően az e-mail címek alapján felderítette a gyanúsított szolgáltatóját, illetve IP-címeit. Mindemellett a férfinak az egyik közösségi oldalon is fellelhető volt a profilja, amelyből a lakhelye is kiderült.

Az ügyészi indítvány szerint az ügyben terrorcselekmény előkészítésének gyanúja is felvetődhet, továbbá a férfi az ügyben érintett további személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítheti.

Közölték, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve egy hónapra elrendelte a letartóztatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!