Lezárult az ivóvízminőség-javító program Körösnagyharsányban

Belföld, 2021.09.10

    Gyula, 2021. szeptember 10., péntek (MT) - Lezárult az ivóvízminőség-javító program a Békés megyei Körösnagyharsányban, a fejlesztésre csaknem félmilliárd forintot fordítottak.

Győri Zoltán (független) polgármester az MTI-nek elmondta, a programra az ivóvíz előírtnál magasabb arzén-, vas- és mangántartalma miatt volt szükség.

Utalt arra, hogy Békés megyében néhány éve már lezajlott egy ilyen program, abból amiatt maradtak ki, mert a település önálló vízművel rendelkezik. (2015 végén zárult egy 38 milliárd forintos, hatvanhat, többnyire Békés megyei települést érintő beruházássorozat.)

A mostani fejlesztést 485 millió forintból valósították meg, a költségek 87 százalékát uniós pályázatból finanszírozták, a fennmaradó összeget kormányzati támogatásból pótolták.

Az új rendszerhez a község valamennyi, 546 lakosa csatlakozott; az egy hónapos próbaüzem lezajlott; az üzemeltetést átvette az Alföldvíz Zrt. - közölte a településvezető.

A fejlesztés során egy új vízkezelőtelepen 126 méter mély kutat létesítettek és új vízkezelő technológiát alkalmaznak. Felújították a meglévő víztornyot, több helyen rekonstruálták a hálózatot.

A vízmű automatikusan üzemel az új villamos berendezések és új irányítástechnikai rendszer segítségével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!