LMP: a klímabérlet a megoldás az üzemanyaghiányra

Belföld, 2022.12.01

Az LMP szerint benzinársapka helyett a klímabérlet a megoldás az energiaárak emelkedésére és az üzemanyaghiányra. Erről Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kijelentette: a kialakult benzinhiány egyértelműen jelzi, hogy a kormány nem jó választ adott az energiaárak emelkedésére.

Az elmúlt időszakban a kormány óriási összegeket fordított az autózás támogatására, ennek következményeként az első háromnegyed évben közel 40 százalékkal nőtt a benzinfogyasztás az elmúlt évi fogyasztáshoz képest - mondta az ellenzéki képviselő.

Hozzátette: a benzinársapka és az autózás támogatása nemcsak a költségvetésre rótt nagy terhet, hanem a levegőszennyezettséget is jelentősen megnövelte. Magyarországon az elmúlt években a levegőszennyezettség egy kisvárosnyi, mintegy 15 ezer ember idő előtti halálához járult hozzá - jegyezte meg Schmuck Erzsébet.

Közölte, az LMP folyamatosan azt javasolta, hogy az autózás helyett a tömegközlekedés fejlesztését támogassa a kormány. A párt "válságálló megoldási javaslata", hogy vezessenek be 5 ezer forintos, minden közösségi közlekedési eszközön érvényes klímabérletet. A klímabérlet Ausztriában és Németországban is bebizonyította már, hogy működik, az emberek használják és leteszik miatta az autót - érvelt a politikus, hozzáfűzve: az LMP arra kéri a kormányt, fontolja meg és vezesse be a klímabérletet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!