LMP: a kormány külső érdekeket szolgál az akkugyárak segítésével

Belföld, 2023.02.06

Az LMP szerint külső érdekeket szolgál a kormány akkor, amikor az autó- és akkumulátorgyárak szempontjait képviseli az emberekével szemben.

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: azok szolgálnak külső érdekeket, akik tönkreteszik a vízkészletet, a termőföldet, a környezetet a külföldi multik profitjáért, sőt még fizetnek és azoknak támogatásokkal, adókedvezményekkel.

A politikus ezzel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavaira reagált, aki a Nippon Paper Industries mintegy 15 milliárd forintos beruházásának bejelentésén hétfőn azt mondta: más országok érdekeit szolgálják, akik az elektromos akkumulátorgyárak magyarországi telepítése ellen hergelnek, ezen üzemekre ugyanis szükség van a munkahelyek megóvása és a környezetvédelmi célok teljesítése érdekében is.

Gál József azt javasolta Szijjártó Péternek, hogy a külföldi nagytőkés beruházást bejelentő sajtótájékoztatók helyett inkább egy debreceni, egy gödi, egy fóti vagy egy nyíregyházi lakossági fórumon vegyen részt ahol személyesen is megtapasztalhatja az emberek elégedetlenségét.

Kijelentette: az akkugyárakat azért telepítik Magyarországra, mert itt keveset kell fizetni a dolgozóknak és nem kell betartani a környezetvédelmi vagy a munkavállalói jogokat.

A gyárak elfoglalják a termőföldet, elhasználják a vízkincset, az energiát, majd a legyártott akkumulátort, de a profitot is kiviszik az országból, csak a szennyezést hagyják itt - tette hozzá.

Magyarország már most elegendő akkumulátorgyárral rendelkezik a saját ellátásához - hangsúlyozta Gál József és hozzátette: a külföldi igényeket pedig a magyar vízkincs kárára kiszolgálni se nem zöld, se nem nemzeti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!