LMP: a kormány nem készült fel a paksi erőmű lebontására

Belföld, 2020.08.06

Az LMP azt állítja, hogy a kormány nem készült fel a jelenleg működő paksi atomerőmű reaktorainak leszerelésére és a nukleáris hulladékok végleges elhelyezésére.

Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a költségeket az illetékesek 1650 milliárd forintra becsülik, de a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban csak mintegy 300 milliárd forint van.

Hozzátette: a végleges atomtemető helyének kijelölése is zsákutcába jutott, ezért utasítani kell a szakembereket, hogy keressenek alternatív helyszíneket.

A frakcióvezető egy közbeszerzési eljárásra hivatkozva közölte, úgy tűnik, hogy felmerült a jelenleg működő blokkok üzemidejének újabb meghosszabbítása.

Az illetékesek vélhetően arra számítanak, hogy mindezt környezetvédelmi engedély beszerzése nélkül hajthatják végre - tette hozzá.

Teszik ezt annak ellenére, hogy az előre nem látható események miatt már többször is előfordult jelentős teljesítménycsökkenés. 2018-ban 19 olyan esemény történt, amely több mint 50 megawattal csökkentette a teljesítményt - közölte Keresztes László Lóránt.

A megkezdett paksi bővítést a kabinet "hazugságokra és tévedésekre alapozta" - jelentette ki.

Az atomenergia nem zöld, nem biztonságos és nem olcsó, Paks2 nem lehet valódi, a gazdasági szempontból is megalapozott alternatíva, a bővítés elindítása súlyos felelőtlenség volt - összegezte véleményét az ellenzéki politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!