LMP: a kormány nem tekinti partnernek a kulturális dolgozókat

Belföld, 2020.10.21

Az LMP országos elnökségének titkára szerint a kormány nem tekinti partnernek a kulturális dolgozókat. Erre utal, hogy a róluk szóló jogszabályok véleményezésére alig ad időt számukra, és csupán "semmire sem elegendő" béremelést juttatott nekik - mondta szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján Ungár Péter.

Az ellenzéki politikus rámutatott: elkészült annak a törvénynek a végrehajtási rendelete, amelynek értelmében a jövőben nem közalkalmazotti státuszúak lesznek a kulturális dolgozók.

A rendelet véleményezésére ugyanúgy néhány napja volt a szakszervezeteknek, ahogy annak idején a törvényre - mutatott rá Ungár Péter, aki azt is nehezményezte: nehezen értelmezhető pontok is vannak a november 1-jétől hatályos rendelkezésben.

A szabályozás azt mutatja, hogy az érintetteknek csak egy része veszítené el közalkalmazotti státuszát, vagyis Ungár Péter szerint a kormány nem döntötte el, mit csinál azokkal az emberekkel, akik a kulturális örökséget védik.

A politikus azt is sérelmezte, hogy nem tudható: ki és milyen arányban részesül a szektornak ígért, 6 százalékos béremelésből. Ungár Péter kevesellte az összeget, mert - mint mondta - a jórészt felsőfokú végzettségű alkalmazottak jelentős része mindössze a garantált bérminimumot keresi meg.

Kijelentette: meg kell védeni a közalkalmazotti státuszt és anyagilag is meg kell becsülni a közalkalmazottakat, csak így kaphatnak az emberek olyan szolgáltatást az államtól, amilyet megérdemelnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!