LMP: az állam ne adjon el földeket, inkább az ökológiai gazdálkodást segítse!

Belföld, 2023.05.25

Az LMP azt kéri a kormánytól, ne adjon el termőföldeket, hanem adja bérbe azokat olyan gazdáknak, akik ökológiai gazdálkodást végeznének rajtuk.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány már meghirdetett 22 ezer hektárnyi területet, és további 40 ezer hektárnyi eladását tervezi, amelyből 300 milliárd forinttal gyarapítaná a költségvetést.

Emlékeztetett arra, hogy a 2015-16-os földárveréseken főleg a nagybirtokok gyarapodtak, szerinte a mostani pályázat is a nagy földbirtokrendszert erősítené.

Ez ellentétes az Európai Unió céljával, mely szerint 2030-ra a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodást kellene folytatni - mondta. Az ugyanis jobban ellenáll a szélsőséges időjárásnak, ráadásul a nagyüzemi birtokokon vegyszeres gazdálkodás folyik - tette hozzá.

Megjegyezte: Magyarországon jelenleg a területek mindössze 6 százalékán végeznek ökológiai gazdálkodást.

Hangsúlyozta: ha az árverésekből be is folyna 300 milliárd forint, az mindössze azzal lenne egyenértékű, amennyivel a kormány a debreceni CATL-akkumulátorgyárat támogatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!