LMP: az energiaválság ne legyen ok az uniós klímavédelmi célok támadására

Belföld, 2021.10.27

Az LMP-nek három követelése van az energiaválsággal kapcsolatban: arra hivatkozva egyetlen ország se támadja az uniós klímavédelmi célkitűzéseket, a pluszköltségeket a cégekre terheljék és ne az emberekre, valamint át kell állni az alternatív energiatermelésre.

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján kifejtette: utóbbi már nemcsak "zöldkérdés", hanem önállósági és szociális kérdés is. A nap- vagy a szélenergia hasznosításával ugyanis Magyarország szabhatná meg az árakat és nem lenne kitéve a világpiacnak.

Kijelentette: abban egyetért a miniszterelnökkel, hogy a pluszköltségeket a cégek tudják kifizetni, az nem terhelhető a lakosságra. Ugyanakkor álszentnek ítélte Orbán Viktor ezen álláspontját, a kormány ugyanis szerinte az elmúlt tizenkét évben nem büntette meg a szennyező cégeket, hanem adókedvezményt adott nekik.

Ungár Péter hazugságnak ítélte azt az álláspontot is, hogy az uniós klímacélok okoznák az áremelkedést. Azt mondta: azért nő így az ár, mert az energiapiac nem valódi árképzésen alapul, hanem néhány kibocsátó ország és nagy cégek kartellezésén.

Ezért "mindannyiunk életét veszélyezteti az, ha a lengyel és a magyar kormány arra használja az energiaár-vitát, hogy megtámadja a 2050-es klímacélokat" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!