LMP: az NVB elutasította a klímanépszavazást

Belföld, 2021.07.30

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén elutasította az LMP szigorúbb klímacélokra vonatkozó népszavazási kérdését, ami azt jelenti, hogy a klímaváltozásról, egy valóban fontos, mindenkit érintő kérdésről, most nem mondhatnak véleményt az emberek - közölte Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté az MTI-vel.

Az LMP társelnökei közleményükben emlékeztettek: a még októberben beterjesztett kérdésük az volt, hogy Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország 2030-ra 65 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest? "Másképp fogalmazva: egyetért-e Ön azzal, hogy ma kell tennünk azért, hogy a jövőnk és következő generációk jövője élhető legyen?" - magyarázták.

Azt írták, azt a kormány is elfogadja, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet, ami azt jelenti, hogy csak annyi szén-dioxidot bocsáthatunk ki, amennyit az ország el tud nyelni. "Ők azonban úgy gondolják, ráérünk arra még" - fogalmaztak.

Kiemelték: halogatás helyett már most cselekedni kell, a kibocsátást nagyjából egyenletesen kell csökkenteni 2050-ig. Ez kisebb társadalmi megrázkódtatással járna, és a gazdaság is fokozatosan tudna átállni a kibocsátásmentes, zöld technológiákra - vélték.

A politikusok szerint a klímaváltozás hatásai már ma is érezhetők, és ha nem tűznek ki megfelelő célokat, nem tudják féken tartani az éghajlatváltozást.

Hangsúlyozták: hiába utasította el az NVB a kérdésüket, 2022-ben akkor is lesz "népszavazás", az országgyűlési választásokon ugyanis az emberek a klímaváltozás elleni küzdelemről is véleményt mondhatnak. Ha bizalmat kapnak, az LMP lesz a zöld garancia arra, hogy az új kormány szigorúbb klímacélokat tűzzön ki - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!