LMP: az olcsó atomenergia csak mítosz

Belföld, 2019.07.22

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy ne hazudjon tovább az atomenergia áráról, és mutassa be a paksi 1-es blokk leszerelésének árát, valamint annak fedezetét - mondta a párt frakcióvezető-helyettese hétfőn, sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet kijelentette: az olcsó atomenergia csak mítosz, hiszen a kiégett radioaktív fűtőanyagok végleges és biztonságos elhelyezését a kormány nem veszi számításba.

A politikus elképzelhetetlennek tartja, hogy ez 387 milliárd forintból megvalósítható, ahogyan azt a radioaktív hulladék kezeléséről szóló nemzeti program tartalmazza. Hozzátette ugyanakkor: a program teljes költségigénye 1650 milliárd forint, amelyhez a pénzügyi alapból még több mint 1300 milliárd forint hiányzik.

Schmuck Erzsébet szerint a "nukleáris biznisz" költségei és kockázatai egyre kiszámíthatatlanabbak. Ezért az atomenergia hasznosításának leállítását szorgalmazta, és a megújuló energiák hasznosítását.

Kérdésre elmondta: pártja reméli, hogy Gyöngyösön az LMP-s Lukács Zoltán lesz az ellenzék közös polgármester-jelöltje, erről azonban még zajlanak a tárgyalások.

Kijelentette azt is: a főpolgármesteri címre pályázó Berki Krisztiánt az LMP nem támogatja, mert "sok minden mondható róla, de hogy zöld lenne, az biztosan nem".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!