LMP: azonnal 50 százalékkal kell emelni a pedagógusok bérét

Belföld, 2022.05.27

Az LMP azonnali, 50 százalékos pedagógusbér-emelést követel, valamint azt, hogy a tanárbérek igazodjanak a minimálbérhez, így az utóbbi évenkénti emelésével automatikusan növekedjenek.

Kanász-Nagy Máté társelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján - utalva az oktatásért is felelős miniszter, Pintér Sándor szavaira - azt mondta: nem nagyobb fegyelemre van szükség az osztálytermekben, hanem béremelésre az iskolákban. E nélkül ugyanis megállíthatatlan az elvándorlás a szektorból, és nem marad szakember, aki a gyerekeket oktassa.

Emlékeztetett: a Fidesz egyszer már megígérte, hogy az oktatói bérek vetítési alapja a minimálbér lesz, "csakhogy becsapták a pedagógusokat, és ezt az ígéretet tíz éve nem teljesítik". Emiatt a tanárok jövedelmének reálértéke 2015 óta folyamatosan csökken, jelenleg a diplomás átlagkereset 60 százaléka a tanári átlagbér - mondta.

Kanász-Nagy Máté szólt arról is, hogy a tartós pedagógushiány az intézmények 80 százalékát is érintheti, vagyis a probléma nemcsak a kistelepüléseken, hanem a fővárosban is fennáll.

Szerinte ahhoz, hogy a tanárok jövedelme 2030-ra elérje az osztrák szintet, a pályakezdőkét évente 116 ezer forinttal kellene emelni, míg a pályájuk vége felé járó tanárokét évi 300 ezerrel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!