LMP: fel kell számolni a légszennyezettségi veszélyhelyzetet Magyarországon

Belföld, 2019.02.11

A légszennyezettségi veszélyhelyzet felszámolására szólított fel az LMP politikusa, Kanász-Nagy Máté, hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint, amíg Magyarországon fennáll az egészségre komolyan ható légszennyezettségi veszélyhelyzet, addig egyáltalán nem igaz, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt vasárnapi évértékelőjében, hogy a ma születő gyermekek akár a 22. századot is megérhetik.

Kanász-Nagy Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség szempontjából az uniós országok között Magyarországon az egyik legsúlyosabb a helyzet: évente 8-10 ezer ember hal meg légszennyezéssel összefüggő betegségek miatt, vagyis minden tizenhatodik haláleset ilyen okokra vezethető vissza.

Az LMP szerint a légszennyezettségi veszélyhelyzet a korszerűtlen magán- és közösségi közlekedés, valamint a szintén elavult lakossági tüzelési rendszer miatt alakult ki Magyarországon - mondta Kanász-Nagy Máté.

Ezért - folytatta - az LMP mint Magyarország zöld pártja azt javasolja, hogy a magán- és a közösségi közlekedés is minél inkább álljon át egy modern, környezetbarát járműparkra, valamint induljon energetikai korszerűsítési program, és legyen hatékony segítség annak a több százezer családnak, akik ma kénytelenek azzal fűteni, azt eltüzelni, "ami csak a kezük ügyébe kerül".

Kanász-Nagy Máté a kormányfő által bejelentett családvédelmi akciótervet kérdésre válaszolva úgy értékelte: ebben vannak pozitív és jó lépések, azonban a kormány megfeledkezik az egyszülős családokról, holott minden ötödik család Magyarországon ilyen. Rájuk vonatkozóan semmilyen intézkedést nem jelentett be a miniszterelnök, ami "óriási, fájó hiány" - fogalmazott a politikus, aki a hozzátartozójukat otthon ápolók esetében hiányolta még a kormányzati lépéseket.

Az LMP országos elnökségének titkára arra a kérdésre, hogy nácizmusnak tartja-e, ha valaki zsidókat akar listázni, azt mondta: "ez egyértelműen ebbe az irányba mutat", és ezt az LMP elítéli. Kanász-Nagy Máté nem akarta ugyanakkor kommentálni Karácsony Gergely és Puzsér Róbert ezzel kapcsolatos kijelentéseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!