LMP: ne nyissanak meg új olaj- és földgázmezőket!

Belföld, 2019.08.15

Az LMP frakcióvezető-helyettese arra szólította fel a kormányt, hogy ne nyissanak meg új olaj- és földgázmezőket, a feltárásra és kitermelésre kiírt új pályázatokat pedig vonják vissza.

Schmuck Erzsébet csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-ben több koncessziós pályázatot is kiírt új kőolaj- és földgázmezők feltárására és kitermelésére. A képviselő hangsúlyozta azonban, hogy szakértők szerint ezek a - például Csornán, Győrben, Kisvárdán, Érden található - mezők csak csekély mennyiségű gázt és olajat tartalmaznak.

Közölte: a pályázatok gazdaságilag veszteségesek, miközben komoly környezeti károkat okoznak. Schmuck Erzsébet hozzátette, a gyorsuló éghajlatváltozás közben inkább a fosszilis energiahordozók kivezetésének érdekében kellene lépéseket tenni.

A frakcióvezető-helyettes bejelentette, pártjuk kezdeményezi egy vizsgálóbizottság felállítását, ennek arra kellene választ kapnia, milyen körülmények között születtek az említett pályázatok.

Tetlák Örs, az LMP érdi szervezetének vezetője azt mondta, hogy az érdi koncessziós kiírás 43 agglomerációs települést és több fővárosi kerületet is érint. A politikus szerint a pályázat veszélyt jelent a fővárosi vízbázisra, s a kis mennyiségű gáz és olaj miatt ezek a koncessziók gazdasági szempontból is értelmezhetetlenek.

Más témában feltett kérdésre válaszolva Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, az LMP arra törekszik, hogy az önkormányzati választáson minden körzetben egy ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypártival. Pécsett a DK-n múlott, hogy meghiúsult az együttműködés, ezért az LMP ott önálló polgármesterjelöltet indít - mondta.

Arról még nem döntöttek, hogy Gödöllőn melyik polgármesterjelöltet fogják támogatni - felelte egy újabb kérdésre.

A frakcióvezető-helyettes véleményét arról is kikérték, hogy a Momentum Csepelen kiszállt az ellenzéki összefogásból, mert a szocialisták korábbi polgármesterjelöltjük, Takács Mónika helyett a rágalmazás miatt jogerősen elítélt Szenteczky Jánost indítják. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, hogy Szenteczky Jánost nem büntetőügyben ítélték el. Hozzátette, a jelölt jelenleg is zajló hűtlen kezelési ügyében eddig még csak elsőfokú ítélet született, ezért abban az esetben őt is megilleti az ártatlanság vélelme. Az LMP várja vissza a Momentumot az egyeztetésekhez - mondta végül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!