LMP: összeomlás szélén a szociális szektor

Belföld, 2019.06.14

Az LMP a szociális dolgozók bérének rendezésére szólítja fel a kormányt, mert értékelése szerint a szektor az összeomlás szélén áll.

Ha idén nem lesz jelentős béremelés, akkor tömeges elvándorlással kell számolni - mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a szociális dolgozókat tömörítő egyik szakszervezet már sztrájkot helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kormány idén nyáron nem rendezi a szociális dolgozók bérét, a napokban pedig a közszolgálati dolgozókat tömörítő szakszervezet jelentett sztrájkkészültséget.

Ungár Péter szerint ennek az az oka, hogy a kormány az elmúlt kilenc évben a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésén kívül nem növelte jelentősen a szociális dolgozók bérét.

A három legnagyobb állami bértábla - egészségügy, oktatás, szociális - közül jelenleg a szociális szektorban van a legnagyobb elöregedési ráta, itt a legalacsonyabb a diplomások és a szakképzéssel rendelkezők fizetése, és itt van a legtöbb betöltetlen álláshely is - hangoztatta az LMP képviselője, aki szerint a három bértáblát végzettség szerint kellene egységesíteni.

Hangsúlyozta: a kormány a jövő évi költségvetésben sem növeli a szociális területre erre szánt forrásokat, ezért az LMP módosító javaslatot nyújt be a szektorban dolgozók bérének növelése érdekében.

Az LMP-s politikus arra kérte a szféra dolgozóit, hogy keressék meg egyéni országgyűlési képviselőjüket, szóljanak a fideszes képviselőknek, hogy tarthatatlan állapotok vannak az intézményekben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!