TV műsor

LMP: vissza kell adni a felsőoktatásnak az elvont forrásokat!

Belföld, 2021.05.17

A felsőoktatástól elvont forrásokat vissza kell adni az intézményeknek - ezzel a céllal nyújtott be módosító javaslatokat az LMP a jövő évi költségvetési javaslathoz.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy mindössze 119 milliárd forintnyi fejlesztési támogatáshoz jut a felsőoktatás az uniós helyreállítási alapból, a korábban ígért 1500 milliárd forint helyett.

Kijelentette: a forrás volt a legfontosabb érv az egyetemek modellváltása mellett. Az uniótól várt forrás kiesését jövőre sem pótolja a kormány, sőt a politikus szerint brutális megszorításra számíthatnak az egyetemek.

A 2022-es büdzsében az egyetemeknek ígért kétszer 15 százalékos béremelés fedezete sem látható - sorolta. Eközben a Fudan Egyetemre dupláját költi a kormány annak, amit a tejes magyar felsőoktatának ad. Mára pedig az is kiderült, hogy a kínai egyetemen tízszer annyit kereshet majd egy oktató, mint amennyit a hazaiakon - jegyezte meg.

"Nem engedhetjük meg, hogy a kormány ezt véghez vigye" - szögezte le, hozzátéve: mindezek miatt már óriási a felháborodás a felsőoktatásban.

Megismételte: egy kormányváltás után az egyik legfontosabb feladat az egyetemi autonómia visszaállítása lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!